Přečtěte si: Korelace mezi očekáváním výborných výsledků u žáka ze strany učitele a úspěšného absolvování vysoké školy

neděle 2. listopadu 2014 ·

Centrum pro americký pokrok (The Center for American Progress – CAP) zveřejnilo studii, která poukazuje na silnou korelaci mezi očekáváním výborných výsledků u žáka ze strany učitele a studentovo úspěšné absolvování vysoké školy.


Studie analyzovala vzorky žáků ve 2. ročníku střední školy v letech 2002 až 2012. Při zvážení dalších faktorů, jako jsou očekávání rodičů a žákovo studijní úsilí, očekávání učitele bylo významně nejsilnějším faktorem predikujícím absolvování vysoké školy – bez ohledu na rodinné zázemí měl žák, od něhož učitel očekával výborné výsledky, až třikrát větší pravděpodobnost úspěšného ukončení vysokoškolského studia oproti žákovi, od něhož učitel výborné výsledky neočekával. Studie dále přináší zjištění, že středoškolští učitelé mají obecně nižší očekávání u žáků z menšin a žáků ze znevýhodněných sociálně ekonomických poměrů.

Pro úspěch na vysoké škole je dobrým prediktorem též účast žáků v přípravných kurzech v průběhu středoškolského studia. Autoři studie poukazují na to, že učitelé nastavením nízkých očekávání předem znevýhodňují některé skupiny žáků.

Zdroj EdCentral


Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

1 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
2. listopadu 2014 v 8:58  

Stručnost zdejšího článku může být trochu zavádějící. Přečetl jsem si originální výzkumnou zprávu, kde se uvádí, že souvislost mezi očekáváním a budoucím úspěšným absolvováním VŠ je očištěna od mnoha faktorů, mj. od vzdělání a příjmu rodičů a od úrovně schopností žáka. Neplatí tedy argument, který člověka napadne jako první -- že by totiž učitelé měli vyšší očekávání jednoduše od těch, kteří jsou lepší.

Ve výzkumné zprávě se nicméně uvádí, že souvislost mezi očekáváním a budoucím akademickým úspěchem může být způsobena
1. nižším očekáváním učitelů ve třídách s minoritními skupinami, které obecně mají nižší pravděpodobnost absolvování VŠ, byť žáci z nich jsou nejsou "hloupí";
2. skutečnou schopností učitele odhadnout, kdo z žáků na VŠ má, a kdo ne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.