Člověk v tísni dnes vyhlásil vítěze komiksové soutěže Bohouš a Dáša mění svět

sobota 1. listopadu 2014 ·

Vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni dnes vyhlásil vítěze 4. ročníku komiksové soutěže pro studenty základních a středních škol Bohouš a Dáša mění svět. Nebuď Guma a zapoj se taky! Slavnostní předání cen proběhlo dnes v rámci 9. ročníku multimediálního festivalu KomiksFest v pražské MeetFactory. Tématem letošního ročníku komiksové soutěže byla potravinová bezpečnost a jak to, co jíme, ovlivňuje svět. Mezi oceněnými byli žáci a studenti z celé České republiky.


„Studenti se v komiksech věnovali podpoře zdravých a lokálních potravin, boji s obezitou a anorexií, upozornili na problém plýtvání potravin, ekologické souvislosti nebo na pracovní podmínky v továrnách nadnárodních korporací. Přestože téma bylo na zpracování poměrně obtížné, musím kromě uchopení tématu vyzdvihnout také výtvarné zpracování, originalitu a v několika případech i výrazný talent," říká koordinátorka soutěže z programu Varianty Zdeňka Kučerová.

Letos bylo do soutěže zasláno 149 komiksů, na kterých pracovalo 269 studentů a studentek ze 43 škol, jejich věkové rozpětí bylo od 7 do 18 let. Ceny byly uděleny ve třech kategoriích – 1. stupeň základních škol, 2. stupeň základních škol a střední školy. V kategorii 1. stupeň ZŠ získaly první cenu Mariana Svobodová s komiksem Proč třídit hliník? a Andrea Jarošová s dílem Jak těžba ropy ničí prales, v kategorii 2. stupeň ZŠ vyhráli studenti David Sebíň, Marek Kadlec a Matyáš Uvíra s komiksem Žlutá záplava a v kategorii střední školy se o první místo podělily dva studentské týmy - Kateřina Stachová a Klára Lukášová s komiksem Kvalita nebo kvantita a Sára Stankušová, Kateřina Holešová, Michaela Cutáková a Aneta Konyová s dílem Začněte jíst zdravě! Seznam všech oceněných studentů najdete níže. Několik oceněných děl najdete v příloze.

Do užšího výběru postoupilo 51 komiksů, které jsou až do 20. listopadu 2014 vystaveny v Langhans – Centru Člověka v tísni (Vodičkova 37, Praha 1). V porotě soutěže letos zasedli výtvarník Karel Jerie, středoškolská pedagožka Tereza Kocová a ředitelka programu Varianty spol. Člověk v tísni Petra Skalická.

Ocenění studenti:

1. stupeň ZŠ:

1. místo: komiks Proč třídit hliník? Mariana Svobodová, Svobodná základní škola, Jablonec nad Nisou

1. místo: komiks Jak těžba ropy ničí prales, Andrea Jarošová, ZŠ Bosonožská, Brno

2. místo: komiks Pošleme nepotřebné potraviny do Afriky! Justýna Čechová, Kateřina Mrázková, ZŠ Bosonožská, Brno

3. místo: komiks Norkový kožich ano či ne? Anna Herzanová, ZŠ Bosonožská, Brno

2. stupeň ZŠ:

1. místo: komiks Žlutá záplava, David Sebíň, Marek Kadlec, Matyáš Uvíra, Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského, Praha

2. místo: komiks Sbíráme éčka, Melanie Volpato, Sofie Ljuboňka, Adéla Zaplatílková, Bruno Kallup, Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Mladá Boleslav

3. místo: komiks Dědův hamburger, Tadeáš Nagozenski, Tomáš Hájek, Josef Procházka, Gymnázium Jateční, Ústí nad Labem

3. místo: komiks E-120 - příběh brouka, Anja Geissbergerová, Základní škola Železnická, Jičín

Střední školy:

1. místo: komiks Kvalita či kvantita?, Kateřina Stachová, Klára Lukášová, Gymnázium Nad Kavalírkou, Praha

1. místo: komiks Začněte jíst zdravě! Sára Stankušová, Kateřina Holešová, Micheala Cutáková, Aneta Konyová, Střední škola, Kapitána Jasioka, Havířov-Prostřední Suchá

2. místo: komiks Koka-kola, Lukáš Vacek, SOŠ obchodu, užitého umění a designu, Plzeň

3. místo: komiks Klamání reklamou, T. Tulisová, L. Šedláková, M. Doležalová, G. Filipová, Biskupské gymnázium, Žďár nad Sázavou

Cena diváků:

Komiks Probuď se, Lukáš Svobodník, Gymnázium a Jazyková škola, Břeclav


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.