Video: Kulatý stůl SKAV a EDUin - Jak pomůže zavedení kariérního řádu kvalitě výuky na školách?

středa 22. ledna 2014 ·

Kulatý stůl SKAV a EDUin - Jak pomůže zavedení kariérního řádu kvalitě výuky na školách? se konal ve čtvrtek 16. ledna 2014.


Panelisté:

  • Ing. Bc. Vít Beran, ředitel ZŠ Kunratice
  • Mgr. Jan Korda, ředitel ZŠ Lyčkovo nám., Praha, předseda PAU, prezident APU
  • RNDr. Jiří Kuhn, ředitel Gymnázia Nymburk, předseda Asociace ředitelů gymnázií ČR, věcný garant klíčové aktivity 1 projektu Kariérní systém, NIDV
  • Prof. PhDr. Vladimíra Spilková, CSc., vedoucí katedry primární pedagogicky, Pedagogická fakulta UK
  • Mgr. Martin Ševčík, ředitel ZŠ Londýnská, Praha 2

Moderoval Milan Kotík.



7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2014 v 18:48  

Z 80-ti % jen floskule. Pouze profesorka a někteří z pléna mluví zajímavě. Zbytek vyčteninky z propagačních materiálů. Moderátor nechápe panelisty, zřejmě nepozorně poslouchá - výstupy se snaží glosovat či jednou větou shrnout či co, zcestný výsledek.

K vlastnímu řádu:
klíčovým pojmem pro mě je "všeobjímající 2. stupeň". 1. stupeň pro začátečníky do dvou let praxe, 3. a 4. pro 25 - 30 % těch, kteří se rozhodnou spojit svoji dráhu s určitými funkcemi a pozicemi, vždyť "primářem a jeho zástupcem taky nemůže být každý lékař". Dvě třetiny učitelů tedy na základě atestace po dvou letech praxe dále již celoživotně nadobro zatuhnou ve dvojce. Nevím jak ostatní, ale já jsem si takhle možnost celoživotního karierního růstu a práce na sobě nepředstavoval.
Pokud bych vůbec na tuto koncepci karierního růstu učitelů přistoupil, napadl bych zejména to, že mezi 2. a 3. stupněm chybí širší vějíř možností a stupínků.

Finanční stránku věci zatím neřeším.

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2014 v 19:16  

Ještě mě napadla jedna věc:
hlavní tezí myšlenky karierního řádu bylo, že učitele nic nenutí vzdělávat se a dále na sobě pracovat. Ptám se, co k tomu bude nutit ty, kteří pár let po promoci postoupí do dvojky a kteří budou mít 70 % pravděpodobnost, že v ní už zůstanou.

Jirka řekl(a)...
22. ledna 2014 v 20:31  

učitele nic nenutí vzdělávat se a dále na sobě pracovat

Dobrého učitele nutí každodenní praxe, špatného nepřinutí ani takto pojatý kariérní řád. Kolega Blaha už nedávno objasnil, že náš kariérní řád je jen pro kariéristy.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. ledna 2014 v 21:07  

Dobrého učitele nutí výborní žáci...
Jakkoli mám o svém kariérním růstu už delší dobu poměrně jasno, a zavedení kariérního řádu mne moc neovlivní, protože v té době budou mé pedagogické osudy už dávno tlít v tom našem vysněném 'naardenu', přesto mne z podstaty zajímá, komu a na základě čeho bude takový růst umožněn.

Unknown řekl(a)...
22. ledna 2014 v 22:29  

"Dobrého učitele nutí každodenní praxe.
Dobrého učitele nutí výborní žáci."

K tomu nepotřebujeme KŘ. Objednavatelé i dodavatelé by měli sdělit, v čem je tak jedinečný a proč se bez něj neobejdeme.

poste.restante řekl(a)...
22. ledna 2014 v 22:41  

Dobrého učitele nikoliv nutí, ale inspirují výborní žáci.
Dobrého učitele nutí dále na sobě pracovat jeho vlastní vnitřní puzení.
Dobrý učitel se stal učitelem proto, že jej bavilo, přímo těšilo dozvídat se nové věci, rozšiřovat svoje znalosti a pak přišel na to, že podobný pocit uspokojení mu poskytuje možnost své znalosti předávat jiným. Vždycky říkám, že ten okamžik, kdy člověk uvidí jak se ve tváři žáka objeví výraz prozření, pochopení, "jo tak takhle to tedy je", ... že to je to nejskvělejší na téhle práci a nenahraditelné jiným způsobem.

Ovšem při konstrukci kariérního řádu je nutno především vzít v potaz, že
každého učitele inspiruje k práci na sobě především výše jeho platu.
:-)

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
23. ledna 2014 v 21:15  

Teď je potřeba říci jediné: o tomto návrhu kariérního řádu není třeba diskutovat, musíme ho prostě odmítnout! Rozhodně. Nahlas. Jednoznačně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.