EDUin: Musí se ředitelé škol bez odmluvy podřizovat požadavkům zastupitelů?

čtvrtek 5. prosince 2013 ·

Dostávají ve výběrových řízeních přednost kvalitní ředitelé, nebo ti, kteří jdou na ruku místním politikům? Kulatý stůl chce upozornit na narůstající problém se jmenováním ředitelů škol.

Na vztahy mezi řediteli a zřizovateli škol se zaměří diskuse pořádaná příští čtvrtek 12. prosince od 10 do 12 hodin. Názory na posuzování kvality škol a možné důsledky výběru a odvolávání ředitelů obcemi a kraji si vymění ředitelé škol a zástupci zřizovatelů i odborné veřejnosti. Debata se koná v aule ZŠ Vodičkova, Praha 1 v rámci Kulatých stolů SKAV a EDUin.

Přibývá případů, kdy jsou při výběrových řízeních vyměňováni kvalitní ředitelé a ředitelky základních a středních škol. Byť jde o zákonný postup, je třeba upozornit na fakt, že jeho důsledkem může být postupná politizace školství. Jsou obecní či krajští zastupitelé dostatečně kompetentní při posuzování kvality škol a jejího vedení. Diskuse ukáže, jak situaci vidí Pravoslav Němeček, viceprezident Asociace ředitelů ZŠ, Marcela Štiková, předsedkyně Školské komise Svazu měst a obcí ČR, Jiří Stárek z Asociace základních uměleckých škol, Josef Procházka, předseda školské rady ZŠ TGM Poděbrady a zástupce odboru vzdělávací soustavy MŠMT.

Cílem kulatého stolu je hledat odpovědi na otázky:

  • Způsobila změna ve způsobu odvolávání ředitelů zhoršení jejich postavení vůči zřizovateli? Nehrozí postupná a skrytá politizace českého školství?
  • Podle jakých kritérií vybírají zřizovatelé nové ředitele a jsou složeny konkurzní komise z odborníků?
  • Kdo a jak posuzuje kvalitu řízení školy?
  • Jsou případy odvolání úspěšných ředitelů škol ojedinělé, nebo je to začátek nového trendu?
  • Jaké jsou zahraniční zkušenosti s výběrem a jmenováním ředitelů škol?

Pozvánku naleznete v příloze této zprávy nebo si ji stáhněte ZDE.

Tomáš Feřtek, moderátor kulatých stolů, řekl: „Rostoucí počet odvolaných ředitelů a ředitelek ukazuje, že vztah se zřizovatelem je zatím sice nenápadný problém, jehož závažnost ale rychle poroste. Proto jsme se rozhodli věnovat mu jednu z pravidelných debat, abychom si na konkrétních případech vyjasnili, co je nejčastějším důvodem konfliktu mezi vedením školy a obcí či krajem, a jak by bylo možné jim předcházet. A samozřejmě nás zajímá, jakým způsobem může k řešení této situace přispět ministerstvo školství.“

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. prosince 2013 v 17:12  

Dost dobře nechápu jednu věc. Obec platí pouze provoz školy. Všechny její zaměstnance pak platí MŠMT. Přesto má obec jako zřizovatel školy rozhodující slovo při výběru ředitele, protože zastupitelstvo bere výsledky výběrové komise pouze jako doporučení a zdaleka se jimi nemusí řídit. Obec tedy v podstatě sama vybírá ředitele školy, kterého pak ani neplatí?

Eva Adamová řekl(a)...
5. prosince 2013 v 17:14  

Možná by tu byl argument, že ředitel rozhoduje o penězích na provoz školy, tak proto. Jenže nejpodstatněší položkou z provozu školy je částka na topení, neměl by proto dělat ředitele školník a topič na plynovém kotli, který se na škole vyskytuje v jedné osobě?

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. prosince 2013 v 20:19  

Přibývá případů, kdy jsou při výběrových řízeních vyměňováni kvalitní ředitelé a ředitelky základních a středních škol.

Tý vogo. Poněkud smělé prohlášení by bylo vhodné podložit konkrétními čísly. Kolik takových připadů bylo před deseti lety, a jaký je meziroční přírůstek. Neopomeňte také přiložit text standartu kvality profese ředitele školy, ať můžeme posoudit, jsou-li závěry tohoto šetření směroplatné.

Jsou obecní či krajští zastupitelé dostatečně kompetentní při posuzování kvality škol a jejího vedení.

Jedinou kompetencí zastupitelů je schopnost oslovit voliče takovým způsobem, aby byli zastupitelé zvoleni. Tak to prostě v demokratickém uspořádání společnosti chodí. Pořád je to ovšem vyšší kompetence než kompetence mnohých tlachalů, kteří se nechávají titulovat jako odborníci v oblasti školství.
Možná by tito odborníci uvítali, kdyby byli ředitelé škol jmenováni třeba u kulatých stolů nebo v revolučních školských výborech.

Musí se ředitelé škol bez odmluvy podřizovat požadavkům zastupitelů?

Jakým požadavkům, prosím. Kompetence a odpovědnost jednotlivých aktérů státní správy a samosprávy ve školství jsou dány příslušnými právními normami. Je tady snad naznačováno, že něčí požadavky na někoho mohou jít i mimo tento legislativní rámec?
Musí se učitelé bez odmluvy podřizovat požadavkům ředitelů škol?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.