V dětských domovech se rozjíždějí kroužky angličtiny

pátek 6. prosince 2013 ·

Naučit děti z dětských domovů základy angličtiny – to je hlavní cíl projektu financovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR, do něhož se zapojilo 45 dětských domovů ze sedmi krajů republiky. Tým metodiků Liberecké jazykové školky a rodilých mluvčích vybraných britskou jazykovou školou Wattsenglish pro ně vytvořil speciální učebnice, zábavné videoklipy a další výukové materiály. Zároveň děti i vychovatele v praxi učili, jak s nimi pracovat. Vše je tak připraveno k tomu, aby se jazykové kroužky v dětských domovech rozjely nastálo.


„Děti byly z angličtiny nadšené,“ potvrzuje Josef Povolný z Dětského domova Krnsko. „Nejdříve jsme měli trochu obavy, zda udrží pozornost a zda dokážou s novým lektorem navázat vztah, ale výsledek předčil naše očekávání. To propojení mezi rodilým mluvčím a dětmi fungovalo skvěle. Děti se zapojovaly, komunikovaly, bylo vidět, že je to baví, a skutečně se naučily anglicky spoustu věcí.“ V DD Krnsko chtějí v kroužcích angličtiny pokračovat: „Forma zážitkové pedagogiky je pro tyto děti jak dělaná, vyhovuje nám i časové rozpětí 20-30 minut na jednu lekci a také neustálé střídání pohybových a jiných aktivit.“

Výukové materiály pro děti se SVP

Vychovatelé dostali k dispozici sady výukových materiálů, které byly vyvinuty právě pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP). Zároveň berou v potaz, že s nimi budou pracovat neaprobovaní učitelé a zaměstnanci DD. Lekce jsou tomu metodicky přizpůsobené a těžiště leží v edukativních videoklipech, díky nimž je výuka obohacena o kontakt s rodilým mluvčím.

„Cílem projektu bylo vytvořit nejen praktickou příručku základních zásad pro výuku angličtiny pro děti se SVP, ale především rozsáhlou zásobárnu vhodných her, cvičení, pracovních listů a DVD klipů, které vychovatelům pomohou při vedení kroužků angličtiny,“ vysvětluje Jiří Šoltys, projektový manažer Liberecké jazykové školky, která celý projekt realizovala. Nejenže nové materiály vytvořila, ale také vyslala do dětských domovů rodilé mluvčí společně s českými metodiky, kteří měli za cíl motivovat děti a také proškolit vychovatele – zkrátka s kroužky angličtiny začít.

Do projektu se zapojilo 45 dětských domovů ze sedmi krajů ČR: Ústeckého, Libereckého, Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Plzeňského a Karlovarského. Prostředky na vytvoření nových výukových materiálů, zaškolení vychovatelů a realizaci 15 návštěv v každém DD poskytlo MŠMT ze zdrojů OPVK (Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost). Zkrácený název projektu zní Angličtina pro děti se SVP a jeho registrační číslo je CZ.1.07/1.2.00/27.0061.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.