Přečtěte si: Jazykové vzdělávání je neštěstí a černá díra, říká budoucí ministr školství Štys

úterý 9. července 2013 ·

Dalším potvrzeným ministrem vlády Jiřího Rusnoka se stal přírodovědec Dalibor Štys, který povede resort školství. S čím přichází, co bude potřeba v dohledné době vyřešit a jaký má názor na zavedení školného? Na to odpovídal v rozhovoru pro IHNED.cz.


Z rozhovoru Jakuba Žáka s Daliborem Štysem v iHNed.cz vybíráme:

Podle mnohých odborníků, ředitelů škol i učitelů je nutné změnit financování regionálního školství. Jakým směrem by se podle vás tyto změny měly ubírat?

Regionální školství má kromě financování ještě celou řadu dalších problémů. Konkrétně mám na mysli jazykové vzdělávání, to je velké neštěstí a černá díra. Obrovsky nám snižuje konkurenceschopnost. Jazykové vzdělávání je věc, která se musí změnit. A teď nevím a musím si dobře zanalyzovat, jestli se tenhle problém dá vyřešit zevnitř ministerstva, nebo jestli bude potřeba legislativní změna. Zatím se mi zdá, že je to tak špatně, že chyba musí být v samotném systému.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. července 2013 v 9:06  

Víte, já vždy žákům říkám, že napřed budou muset pořádně umět něco jiného a pak až druhotně ke svému uplatnění budou potřebobat jazyk, počítač atd. Problém je v tom, že především v základním vzdělávání je potřeba vše skloubit a není možné něco upřednostnit na úkor něčeho jiného. Jenže to se bohužel na mnoha základkách díky vlastním ŠVP děje. Když se na škole oseká matematika a přírodovědné předměty na minimum a posílí se výuka jazyků, je to sice pěkné, jenže takto se může zachovat škola ve velkém městě, kde nespokojený rodič může své dítě přehlásit na jinou školu, co však má udělat rodič v obci, kde je škola jediná?

Ale vraťmě se k problému jazykového vzdělávání. Pokud budou na školách angličtinu učit "angličtináři" bez kvalifikace nebo jen s kvalifikací pro 1. stupeň, případně družinářky, a pokud bude němčinu učit kdekdo, protože aprobovaných mnoho na školách není a ani nebude, protože ředitelé pro ně nemají prostor (němčinu budou přece učit ti, kteří před zavedením povinné výuky učili povinně volitelné předměty - hodin zůstává na ZŠ stejně), tak se s kvalitou výuky jazyků nepohneme ani o krok.

Anonymní řekl(a)...
11. července 2013 v 0:02  

Můj milý předchozí komentátore: Výmluv na to, že jazyky učí učitelé bez aprobací, bylo už dost. Znám desítky případů, kdy velectěná magistra s aprobací anglický jazyk či německý jazyk odmítla jet na školní výlet do zahraničí, neb by se tam před žáky ztrapnila. Stejně tak to dopadá, když na naše školy přijedou na stáže zahraniční studenti. Magistry onemocní, hlídají nemocné děti, zkrátka - vezmou roha. A situaci zachraňují inženýři, kteří sice nemají na daný jazyk papír, ale svůj předmět dokáží v cizím jazyci i vyučovat. Problém je jinde. V lenosti a neochotě mladých trotlů. Těsně po velké sametové byl takový veliký boom angličtiny: jeli jste tramvají a tam na madlech viselo několik lidí třímající v jedné ruce Angličtinu pro samouky. Na internátě nebo kolijích jste vlezli na záchod a tam seděl hošík s angličtinou v klíně. Jeli jste vlakem a každý druhý cestující držel v ruce angličtinu. Pak těm trotlíkům nějak došel dech... zjistili totiž, že naučit se angličtinu je trochu složitější, než státní maturita z matematiky :-) 2013

Anonymní řekl(a)...
11. července 2013 v 8:44  

K slabé úrovni absolventů škol, včetně pedagogických:

Protože cílem vzdělávacího procesu není zkompetentnění žáka, ale zachování školy jako celku, zákonitě jde především o zdání bezproblémovosti - přesně jak tu někdo píše. Toto se šíří ze zš na vysoké - žák, který nikde na škole nemusel moc dělat a dostával pěkné známky, zákonitě nebude dělat (neumí se učit a neví o tom) nic jiného ani v učitelské přípravě. Bohužel nenaučí pak ani jako kantor žáky téměř nic, protože neví, co je učení s výsledky/efektem. Akorát tak nějak tuší, že je nepoužitelný, tak raději nejede do ciziny. A ze škol vyházeli hudební nástroje, aby neprasklo, že na ně už nikdo neumí hrát.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.