bEDUin 26/2013: EDUin chystá několik projektů navazujících na kampaň Česko mluví o vzdělávání

pondělí 1. července 2013 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Co přinesl týden 24.–30. 6.

Témata týdne:

Prohlášení Petra Fialy po setkání s Jiřím Rusnokem; závěry kampaně Česko mluví o vzdělávání a nové projekty EDUin; nové vydání publikace Education at a Glance 2013; Průzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu; Staňte se hostitelskou rodinou pro zahraniční studenty.

Výrok týdne:

„K odevzdanosti žáků přispívají také úlohy, které dostávají. Třeba tahle z letošního maturitního testu jen předstírá vztah k realitě: Káď na ryby tvaru válce s podstavou o obsahu 14 000 cm² má objem 600 litrů. Káď je naplněna vodou pouze do tří čtvrtin. V jaké výšce ode dna (s přesností na centimetry) je vodní hladina? A) 13 cm, B) 32 cm, C) 44 cm, D) 57 cm, E) v jiné výšce. I kapr v té kádi se divil, proč autor namísto počítání nestrčil do vody tyčku, když už odměřil vše ostatní!“

Oldřich Botlík v článku Povodeň jako matematická inspirace rozebírá, proč studenty matematika často nebaví, a říká, že důvodem je odtažitost řešených příkladů od reálného života.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Jaké projekty chystá EDUin na základě výsledků kampaně Česko mluví o vzdělávání: EDUin prezentuje výsledky půlroční kampaně Česko mluví o vzdělávání a představuje několik nových projektů, které na ni naváží. Prohlédnout si můžete také infografiku, která přehledně mapuje hlavní závěry debat.
  • Kyberšikana jen kvete: Rozsáhlý výzkum společností Seznam.cz a Centra prevence rizikové virtuální komunikace PedF UP v Olomouci ukázal, že s kybešikanou má zkušenost více jak 51 % dětí ve věku 11–17 let. Přečtěte si závěry výzkumu, které upozorňují na mnohdy sofistikované způsoby manimulace dětí po síti. Ty vedou často k tomu, že se děti rozhodnou pro osobní setkání s “elektronickým” kamarádem, která však končívají tragicky.
  • Existuje v Čechách ještě Komenského “škola hrou”? Podívejte se “Před půlnocí” na debatu s Ondřejem Hausenblasem o stavu českého školství, neochotě učitelů a rodičů hledat nové možnosti učení a vzdělání jako zboží.
  • Česká republika a její vzdělávací systém v roce 2013 ve srovnání se zeměmi OECD: Doporučujeme shrnutí hlavních závěrů, které přináší aktuální vydání publikace Education at a Glance 2013. Například jak vcelku významně rostly výdaje na žáka, ale také věk učitelů, nebo fakt, že ČR vede v počtu osob v produktivním věku, které mají minimálně vyšší střední vzdělání, zatímco v počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí máme ještě co dohánět. Všechny materiály najdete ke stažení zde.
  • Vychází pilotní číslo bulletinu pro rodiče “Rodičák”: Pod značkou Rodiče vítáni začíná vycházet pravidelný rodičovský bulletin “Rodičák”. Pilotní číslo je věnováno například aktuálnímu tématu vysvědčení a jak se s ním vyrovnat. Přihlaste se k odběru bulletinu zde vpravo na stránce. K vysvědčení doporučujeme ještě článek na iDnes, podle kterého se snižuje počet propadajících dětí. Alarmující je ale fakt, že většinu propadlíků tvoří starší chlapci, kteří jsou podle odborníků při hodnocení znevýhodňováni. Jak se vyrovnat s problémy při vysvědčení radí rodičům ve spolupráci s psychology také portál SanceDetem.cz.
  • nbsp;
  • Nová rubrika na Rodiče vítáni představuje jednotlivé školy: Čím jsou jednotlivé školy držící značku Rodiče vítáni zajímavé a s čím se potýkají, můžete nyní zjistit v nové rubrice Profily škol Rodiče vítáni. První školou je Základní škola v Opočně, která například vyzkoušela rodičovské kavárny a konzultační dny.
  • Jaký vzduch dýcháme ve školách? Je změřeno, že mnohdy ještě horší, než panuje na rušných ulicích. Zda proti tomu pomáhají čističky a pračky vzduchu, které si pořizují například některé mateřské školky, čtěte v článku na České pozici.

Inspirace z (a do) praxe

  • Za netradičním zážitkovým parkem: Nově otevřený zážitkový park Zeměráj v Kovářově (okres Písek) je místem, které staví na přírodních principech. Určen je především rodinám s dětmi nebo dětským kolektivům. Najdete tu například archeonaleziště, kilometrovou stezku naboso, balanční stezku nebo krytou halu s hlavolamy a logickými hrami. Poslechněte si o Zeměráji v pořadu Sama doma a přečtěte v Píseckém deníku.
  • Učíme se příběhy: Učte sebe – nebo i (svoje) děti – pomocí pozitivních příběhů lidí, kteří dělají něco pro dobrou věc. Příběhy na videích najdete na webu www.ucimesepribehy.cz.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 10. 7. letní škola AMATE: Vzdělávání metodiků a školitelů (Špindlerův Mlýn)
Více akcí a podrobnosti ke každé z nich najdete v EDUkalendáři.

Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. července 2013 v 13:02  

To nám ještě tak scházelo.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2013 v 10:31  

Bohužel je stále zřejmější, že Eduin přispívá hlavně k tomu, že v souhrnu všeho, co do našeho školství směřuje, je stále drtivější převaha planých keců a knížecích rad nad penězi a užitečnými činy.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2013 v 19:14  

Česko mluví o vzdělávání je mlácení prázdné slámy. V diskusích pod jednotlivými články na stránkách tohoto úplně zbytečného projektu skoro nikdo nediskutuje. Znám bezpočet učitelů, kteří tento projekt považují za úplně zbytečný.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2013 v 20:06  

Eduinské aktivity a celá kampaň jdou jasně proti učitelům a dělají z nich nesvéprávné neschopy.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2013 v 20:49  

Proti ucitelum jdou predevsim sami ucitele. Tak nehomogeni pseudoprofesni skupina, to se jen tak nevidi. Vzajemne se osocuji a vysmivaji. Nedovedu si predstavit primare, ktery by se choval k lekarum na oddeleni jako reditel k ucitelum. Vypadal by jako blbec, ktery se obklopil samymi paky.
Jedinym kriteriem kvality je halasne avizovana modernost. V temer jakemkoli textu v oblasti skolstvi je slovo 'moderni' v prumeru jedno a půl na odstavec.
Zacnu se asi porozlizet po dostatecne modernich lekarich, pravnicich, instalaterech, zednicich, ajtacich, obchodnicich. Zejmena po tech, kteri o tom predevsim melou pantem. A hlavne, at jsou zabavni.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
2. července 2013 v 21:40  

Jde taky o to, proč tomu tak je, že jdou učitelé proti sobě a neshodnou se téměř v ničem (s čímž souhlasím). Příčin bude jako vždy několik. První, co mě napadá, je, že každý pedagog je pevně přesvědčen, že jeho metody výuky a vše ostatní, učivo, jednání s žáky..., je ideální, i když vidí, že to nefunguje. S kolegy ve sborovně se shodne ještě tak na nízkých platech a zlobivých dětech a nespolupráci rodičů. Jak se sejdou dva z jednoho oboru, už se pohádají. Proč asi? U nás není zvykem dělat pro učitele konference, ale takové neformální, spíše workshopy s odborníky, náslechy u metodiků (vybraní učitelé) - jak se něco děje, tak je to plácání o ničem. Takže nikdo nikam nechodí, navíc ani není, kdo by to zaplatil. Takže se každý plácá na svém rybníčku, místo aby se sešel a poklábosil s lidmi ze svého oboru. Párkrát by se pohádali, ale na některých věcech by se časem shodli. Dřív byly předmětové komise a při troše snahy fungovaly (ovšem nebylo tu Rvp, ale pořádné osnovy a učebnice). Dnes máme Dumy a kde nic, tu nic. Lidé jsou otrávení a ničemu nevěří.

Anonymní řekl(a)...
3. července 2013 v 12:10  

Málokterá profesní skupina si také neustále na něco stěžuje. Tak malou profesní hrdost mají jen učitelé...

Anonymní řekl(a)...
3. července 2013 v 17:23  

"bEDUin chystá několik projektů navazujících na kampaň Česko mluví o vzdělávání"
To by nám ještě tak chybělo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.