Přečtěte si: Maturitní (ne)zodpovědnost

úterý 28. května 2013 ·

Maturita, v posledních třech letech v podobě, jež je nepřesně nazývaná státní, polarizuje veřejnost, a to nejen školskou. Zatímco vloni to vypadalo, že tzv. státní maturita za výrazně většinového společenského souhlasu odkráčí do dějin, letos je názorový vějíř pestřejší.


Z článku Josefa Soukala v Literárky.cz vybíráme:

Kardinálním omylem je pak představa, že pouhým testem lze v případě češtiny a cizích jazyků uhlídat minimální maturitní úroveň. Případné redukování státní části na testy bude navíc znamenat neodůvodněné zvýznamnění této formy prověřování úrovně žáků, a především zbavuje stát možnosti efektivně monitorovat kvalitu a objektivitu zkoušky. V neposlední řadě pak dále ztěžuje situaci těch učitelů, kteří odmítají „v zájmu školy“ vylepšovat maturitní klasifikaci, tedy hodnotit v rozporu se svým svědomím a profesní ctí.

Suma sumárum – nechceme-li si lhát do kapsy a za pár let se divit, proč je situace na středních školách ještě horší, bez centrální maturity se neobejdeme. V opačném případě si to plnou parou namíříme ke světlým zítřkům, popř. rovnou k Potěmkinovým vesnicím.

Autor je místopředsedou Asociace středoškolských češtinářů.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. května 2013 v 10:31  

Možnost "vylepšování" loni řešily opravy anonymními hodnotiteli, ale kvůli kejhání mnoha potrefených hus se od toho zase ustoupilo. Kdy už se u nás konečně přestane ustupovat hlupákům jen proto, že umí hlasitě křičet?

Anonymní řekl(a)...
28. května 2013 v 10:34  

"ustupovat hlupákům...že umí hlasitě křičet"

To je přece demokracie po česku!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.