Ve škole se o něm mnoho nenaučili. Mladí znají socialismus hlavně z filmů

sobota 5. října 2019 ·

Pohodička Discopříběhu nebo komunální radosti Chalupářů. Tak si může velká část mladších Čechů, Moravanů a Slezanů představovat období posledních dvaceti let před sametovou revolucí. Alespoň to naznačuje výsledek unikátní ankety Deníku Jak Češi vidí listopad '89. V ní odpovídalo 1667 respondentů mladších 35 let, tedy těch, kteří se socialismem nemají skutečnou zkušenost.




Z výsledků vyplývá, že nadpoloviční většina z nich (přesně 51,5 procenta) získává o tomto období nejvíce informací právě z filmů, knih, médií obecně a internetu. Dalších více než 40 procent se o socialismu dozvěděla to podstatné z vyprávění členů rodiny a přátel. Pouhých 7,7 procenta pak uvedlo, že období před listopadem poznali díky školám.


Celý text naleznete zde

12 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
5. října 2019 v 13:55  

Ale to je přece v pořádku. Nebo si někdo představuje, že vznikne další předmět "Útlak za socialismu" a učitelé dostanou fixy na začerňování patřičných pasáží v učebnicích??

laimes řekl(a)...
5. října 2019 v 15:21  

když jsem chodil do druhé třídy líčila nám soudružka učitelka , jak budeme jednou žít v komunismu,děti si budou hrát a chodit do školy a dospělí budou pracovat a jezdit na dovolené,obchody budou plné dobrot a pro děti bude ovoce a cukroví zadarmo....a všichni budeme šťastní

laimes řekl(a)...
5. října 2019 v 15:30  

rváčkazvesela /když byl odhalen tyran stalin jako tyran ,nastal problém: v učebnicích byl na jedné straně tyran a na druhé naproti soudruh gottwald,vyškubnout se nehodilo a tak se slepovalo,říkalo se tomu "tulení státníků" ,to by mohl bát pro dnešní žáky zajímavý prodžekt pod názvem "ani smrt je nerozdělila"

tyrjir řekl(a)...
5. října 2019 v 18:59  

Socialismus (z latinského socialis družný, společenský) je myšlenka a hnutí, které se snaží liberálně kapitalistický soukromovlastnický hospodářský a společenský řád nahradit systémem založeným na společném vlastnictví. Cílem socialismu je dosažení ideálů rovnosti, spravedlnosti a mezilidské solidarity cestou sociální reformy (tzv. reformní socialismus) nebo revolucí (tzv. revoluční socialismus). Socialismus si obecně klade tyto cíle: změna majetkových a právních vztahů ve společnosti, změna struktury hospodářství, boj proti výsadám ve vzdělání a změna státního zřízení.

Socialismus je ucelený myšlenkový systém, který vznikl jako reakce na industrializaci. Samotný termín podléhá době a místu užití, kdy může znamenat velmi odlišné postupy. Oxfordský slovník světové politiky ho dělí na sociálně-demokratický, marxistický a utopický (komunistický).[1]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Socialismus


V širším smyslu jde zaprvé o ekonomický systém charakterizovaný společným vlastnictvím výrobních prostředků, kolektivismem, intervencionismem a v tzv. reálně socialistických státech, vycházejících z totalitního pojetí řízení hospodářství, i v některých demokratických zemích určitou mírou plánovaného hospodářství. V ekonomickém smyslu je protiváhou kapitalismu.[2]

Zadruhé o politickou ideologii, kdy je tradičně spolu s liberalismem a konzervatismem považován za jednu ze tří nejvýznamnějších ideologií. Pojem poté zahrnuje různé levicové myšlenkové směry jako demokratický socialismus, křesťanský socialismus, komunální socialismus, národní socialismus nebo sociální demokracie.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Socialismus

tyrjir řekl(a)...
5. října 2019 v 19:00  

Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a jsou provozovány v prostředí tržní ekonomiky za účelem dosažení zisku. Akumulací (části) zisku vzniká kapitál, který je znovu investován do výroby za účelem navýšení zisku. Vyskytuje se však více pojetí kapitalismu závisející na historické době a osobě, která jej používá. Termín také zpravidla nezahrnuje jen ekonomický, ale i společenský a politický význam.

Stát si většinou ponechává možnost takový ekonomický systém regulovat zákony, např. zákoníkem práce či obchodním zákoníkem. Anarchokapitalismus je pak název pro systém kapitalismu bez přítomnosti jakékoli státní regulace. Ekonomiky takových států, kde stát zasahuje do ekonomiky, jsou smíšené; tržní principy fungují v určitých oblastech, v jiných však vládne monopol či monopson státu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapitalismus

tyrjir řekl(a)...
5. října 2019 v 19:45  

Kapitalismus i socialismus jsou historicky zprofanované pojmy. Obě světové války rozpoutal kapitalismus. Socialisté bývají často tlučhubové a vyžírkové, ale bez nich by byl kapitalismu ještě mnohem horší.

Nejlepší by asi byl nějaký "osvícený kapitalista", který by přesvědčil nebo "ukáznil" ty ostatní ostatní bezohledné kapitalisty i hloupé, líné a nenažrané socialisty.

"Dejte mi pevný bod a pohnu Zeměkoulí", řekl kdysi Archimédes.

Mám tu nový volební slogan:

Dejte mi (znárodňuji prostřednictvím voleb) vaše peníze a moc a já vám za to předvedu "spravedlivou tržní ekonomiku a politiku"!

:)))

laimes řekl(a)...
5. října 2019 v 19:47  

https://www.youtube.com/watch?v=pRhXJs9TmV
chttps://www.youtube.com/watch?v=QEzgCSuUDd4
https://www.youtube.com/watch?v=yE4wY-NniQQ
https://www.youtube.com/watch?v=3yQHtcVC5DQ
američtí vojáci jsou šokování brutalitou čechů a musí před nimi chránit německé vojáky

tyrjir řekl(a)...
5. října 2019 v 20:04  

Do sladké omáčky toho sloganu si, myslím, nedávno namočila dudlíky i čerstvě zrozená Trikolóra. Uvidíme, co z toho bude.

J.Týř

Ivo Mádr řekl(a)...
5. října 2019 v 20:22  

Od dob reálného socialismu uplynulo již 30 let. Nebudu se tady rozepisovat o neomezené moci okresních tajemníků KSČ a o ideologii. Z čistě praktického hlediska to žáci vidí již jako velmi vzdálenou historii. Stejně i já přistupuji např. k dějinám 19. století podobně. Je to naprosto přirozený jev. Navíc se vůbec neobávám nástupu nového reálného socialismu, protože už nám nějak nefunguje reálný socialismus v Rusku. Reálný socialismus, včetně pojmu komunismus, se ve světě tak zdiskreditoval, že v současnosti nemá šanci.

laimes řekl(a)...
5. října 2019 v 21:50  

"Nebudu se tady rozepisovat o neomezené moci okresních tajemníků KSČ "
jak náš okresní nevím,ale náš krajský bydlel dvě ulice vedle nás,s jeho dcerou jsem chodil do školy,bajkám o neomezené moci dnešní mládež snadno uvěří,rozhodně však neuvěří, že měli třípokojový byt v paneláku,za ním družstevní řadovou garáž a v ní rolls-royce socialismu žigul 1500 !!!vůz byl jako nový,o víkendech ho vlastnoručně leštil,to bylo to jediné co s ním mohl dělat,jelikož omezeně chlastlal a ani on s neomezenou mocí si netroufl jet napraný......
reálného socialismu se též neobávám,spíše se znepokojením sleduji rozvoj prapodivného rádoby neomarxismu v eu a co mne chvílemi děsí,jsou sluníčkové projevy neobolševismu v česku,mnohdy svám buranstvím překonávající křupanská padesátá...

tyrjir řekl(a)...
5. října 2019 v 22:05  

Kapitalismus ani socialismus nejsou synonyma pro demokracii. I když oba tyto směry vznikly částečně i revoluční cestou, zpronevěřily se v praxi tomu, co pozitivního zpočátku proklamovaly. Ani jeden z těchto názorů není sám o sobě nelegitimní. Jejich demokratickým soupeřením se může podařit nalézt fungující model společnosti. Naprostá většina válek v posledních dvou stoletích byly války rozpoutané ze ziskuchtivých kapitalistických pohnutek. Tiskem peněz a ožebračováním slabších států a chudších lidí (vč. slábnoucí tzv. střední třídy) ani válkou se problémy dnešní doby dobře nevyřeší.

Tohle se, bohužel, stále děje. Nejzadluženějšími zeměmi (největšími tiskárnami peněz) jsou dnes země tzv. demokratického Západu (říká se, že Hypotéka je stranická knížka stupidního kapitalismu :). Naopak třeba Čína a Rusko a mnohé další země prakticky zadlužené nejsou. Proč by si měly nezadlužené země nechat něco diktovat od "tiskáren na peníze"?

Stát Veřejný dluh vztažený k HDP
Japonsko 250,40 %
Řecko 179,00 %
Libanon 146,00 %
Itálie 132,60 %
Kapverdy 130,97 %
Portugalsko 130,40 %

Dalšími evropskými státy, jejichž dluh přesahuje 100 % HDP jsou Itálie, Portugalsko, Kypr (107,8 %) a Belgie (105,9 %). Česká republika patří v EU mezi státy s nejnižším veřejným dluhem. Průměr v EU v prvním kvartálu 2017 byl 84,1 % veřejného dluhu k HDP.


https://www.finance.cz/494822-nejzadluzenejsi-staty-sveta/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_zem%C3%AD_podle_zahrani%C4%8Dn%C3%ADho_dluhu

V roce 1989 bylo Československo nezadlužené a v českých rukou byly všechny podniky, půda i nerostné bohatství. Po 30 létech máme zadluženost 30 % HDP a všechny banky kromě jedné, značná část podniků a nerostného bohatství je v zahraničních rukou.

Mohl by mi tu někdo vysvětlit rozdíl mezi socialistickým a kapitalistickým internacionalismem?

J.Týř

E.Kocourek řekl(a)...
5. října 2019 v 23:23  

mladších 35 let, kteří se socialismem nemají skutečnou zkušenost

O skutečnou zkušenost pětatřicátníků a mladších se socialismem netřeba se obávat - zkušeností mají habaděj, však v tom socíku žijí. Akorát jim mainstreamová a veřejnokamarádská media pečlivě tají, že to, čím nás tak štědře krmí z Brusele, je zase jenom socík. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.