Jak je to s délkou povinné školní docházky v Evropě?

čtvrtek 3. září 2015 ·

V souvislosti s povinným rokem předškolní docházky padlo v médiích opakovaně, že ve většině nebo dokonce ve všech zemích Evropy je delší povinná školní docházka než u nás. Podívejme se do publikace Eurydice Compulsory Education in Europe 2014/15, kde je podrobný přehled.

Přehled nalezneme v následující tabulce, devítiletá povinná školní docházka je ve dvanácti zemích, povinná docházka před šestým rokem dítěte je v 16 hodnocených školských systémech ze 42.


Ministryně školství Kateřina Valachová řekla v rozhovoru pro Právo: „...tradiční délka povinné docházky v Evropě je skutečně deset let. Dala jsem si práci to ověřit. Pokud teď máme devítiletou docházku, tak jeden rok navíc mi přijde přiměřený.“ Nevíme, kde si paní ministryně údaje ověřovala, ani co myslí termínem tradiční. Podle jiné publikace Eurydice se v letech 1980-2010 v mnoha zemích povinná školní docházka prodloužila.


Marcelem Chládkem tolik vychvalované Finsko délku povinné školní docházky neprodloužilo a začíná tam až v sedmi letech. Musíme ale připomenout, že i u nás byla povinná školní docházka desetiletá v letech 1978-90.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. září 2015 v 8:30  

ve 21. stol. nejde o délku ale o struktiralizaci

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.