Odborné semináře sexuální výchovy opět startují na českých školách

středa 12. října 2011 ·

„Láska ano, děti ještě ne“ aneb „Rady začínajícím milencům“, tak se jmenuje cyklus seminářů, který se v těchto dnech opět rozbíhá na základních a středních školách v celé republice. Do seriálu přednášek pořádaných vzdělávací agenturou CAT Ostrava a značkou kondomů BILLY BOY se zapojí téměř tisícovka škol. Cílem je doplnit téma sexuální výchovy na školách, připravit studenty na zodpovědný vstup do sexuálního života a umožnit jim diskusi s odborníky.



Jak vyplývá  z výzkumů, role školského systému v sexuální osvětě mladistvých je stále mimořádně důležitá. „Pouze 5 % dospívajících totiž stihnou jako první poučit rodiče. Studenti se navíc často stydí probírat sexuální tematiku s rodiči a spíše se svěří nezávislým odborníkům,“ vysvětluje MUDr. Petr Kovář, koordinátor celorepublikového konceptu sexuální výchovy a osvěty pro ZŠ a SŠ, přední gynekolog a sexuolog, který přednášky vede.

Hormonální  antikoncepce nestačí

Možností a typů  antikoncepce je podle Dr. Kováře dnes celá řada, lidé si ale často neuvědomují, že jde o mnohem víc než ochranu před otěhotněním. Varující je zejména rapidní nárůst HIV pozitivních, kterých je nyní v ČR již 1 613, z čehož u 334 pacientů již nemoc propukla. Zároveň klesá spotřeba kondomů, což jasně ukazuje, jak málo se věnuje prevenci před přenosnými nemocemi. „Lidé přestali vnímat AIDS jako smrtelnou hrozbu, ale berou ji spíš jako chronickou chorobu, se kterou se lze dožít klidného stáří. I proto jsme se rozhodli spojit projekt s kondomy BILLY BOY. Mladí lidé si musí uvědomit, že kondom je stále nejspolehlivější ochranou proti přenosu pohlavních chorob. BILLY BOY je navíc velmi mladistvou a „cool značkou“, s níž se studenti poměrně snadno ztotožní,“ doplňuje MUDr. Kovář.

Zájem škol stále stoupá

Učitelé i studenti přednášky sexuologů vítají. V loňském roce se seminářů zúčastnilo 44 000 studentů, koordinátoři projektu pevně věří, že letos se počet ještě zvýší. „Sexuální výchovu jako předmět v naší škole nemáme, vyučujeme ji v rámci společenských věd a občanské nauky, ale nejsme specialisty v oboru, tudíž nemůžeme jít do hloubky a na řadu dotazů nedokážeme studentům přesně odpovědět,“ říká Mgr. Jarmila Marciánová ze Střední odborné školy veterinární v Kroměříži, která se akce zúčastnila v loňském roce. Studenti se na přednáškách ptají zejména na užívání hormonální antikoncepce a rizika s tím spojená nebo na očkování proti rakovině děložního čípku.

Semináře „Láska ano, děti ještě ne“ aneb „Rady začínajícím milencům“ jsou otevřené všem základním a středním školám v České republice.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.