Elita mimo systém. Miliardář Ivan Chrenko spolu s dalšími podnikateli financoval vznik akademie pro budoucí lídry

pondělí 19. června 2017 ·

Akademie se netají tím, že se chce postarat o výchovu elit. Podobně jako českým projektům prošlapali cestu Martin Roman a Petr Kellner, jsou i za LEAF Academy bohatí Slováci. Její vznik financovalo asi deset donátorů, z nichž většina si přeje zůstat v anonymitě. V jejich čele stojí jeden z nejbohatších Slováků, Ivan Chrenko. Tvůrci vzdělávacího konceptu a dalších aktivit kolem akademie jsou lidé, kteří dříve pracovali pro velké firmy, včetně poradenské McKinsey, i státní správu. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Matej Sapák (leafacademy.eu)
V čem je akademie podle jejích zakladatelů jiná? Podstatou výuky je výchova k „lídrovství“ – vůdcovským rolím. Studenti pracují v týmech na reálných projektech, na jejichž zadání se podílejí externí firmy či start-upy a neziskové organizace. Kromě řešení různých úkolů si mohu vyzkoušet i vedení ostatních spolužáků. Výuka je soustředěna do pěti základních učebních okruhů od praktických dovedností a kritického myšlení přes přírodní vědy, v nichž se řeší úlohy kombinující fyzikální či matematická řešení, středoevropská studia, která se dotýkají historie regionu, problematiky státu či nacionalismu až po takzvaný rozvoj. Tady se zaměřují na své schopnosti a silné stránky či sebeprezentaci. Vše se učí v angličtině.

Působit s novým konceptem vzdělávání mimo klasický systém bylo pro akademii dané od počátku. Matej Sapák a další lidé z LEAF Academy pracovali ve svých dřívějších zaměstnáních na koncepci pro chystanou reformu slovenského školství. Z té ale sešlo v roce 2011, když padla vláda tehdejší premiérky Ivety Radičové. Vzhledem k alarmujícím zprávám o stavu slovenského školství a ekonomiky od různých zájmových skupin a odborníků se rozhodli uvést myšlenku alternativní výchovy do praxe sami za pomoci investorů.

Sapák je přesvědčen, že země musí vychovat stovky manažerů, úředníků a politiků, kteří zemi připraví na budoucnost.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. června 2017 v 10:30  

Je vidět, že někomu chybí Vůdce.

Unknown řekl(a)...
19. června 2017 v 13:07  

Tzv. "elity" se v žádném případě nechtějí babrat s tou spodinou dole.

Pavel Doležel řekl(a)...
20. června 2017 v 18:08  

Nádherná cesta do pekel. A odsereme si to pěkně všichni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.