Přečtěte si: Proč nezrušit státní maturitu

úterý 28. května 2013 ·

Ve chvíli, kdy se škrtem ruší jiné státní projekty za stamiliony, od sKaret po zdravotní knížky IZIP, může mít státní maturita namále. Je to drahé a je to vůbec k něčemu? I ministerští úředníci dnes na otázku, v čem nám státní maturita vlastně pomáhá, nečekaně dlouho váhají s odpovědí. Přinesla tedy státní maturita něco dobrého?


Ze článku Tomáše Feřtka v Literárky.cz vybíráme:

Takže úspěch? Je otázka, zda by se téhož nedalo dosáhnout podstatně levněji bez státní maturity. Snaha řídit vzdělávací systém závěrečnými zkouškami není nic jiného než přiznání, že systém ve skutečnosti řídit neumím. Podstatná část pedagogické veřejnosti ale zastává názor, že když stát na konci vzdělávání zapráská maturitním bičem, učitelé a žáci se leknou a polepší se. Jenže zařídit, aby státní maturita práskala pro všechny stejně, je velmi obtížné.

Mnoho učitelů učí špatně ani ne tak proto, že by se nedostatečně báli, spíš si nevědí rady. A těm, kteří si rady vědí, zase vadí, že se musí kroutit do státního chomoutu. Navíc hrozí, že maturita se bude dál měnit podle toho, kdo onen maturitní bič bude držet. ČSSD už se nechala slyšet, že maturitu zase změní, budeme mít prý tři různé pro různé typy škol.

6 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
28. května 2013 v 8:13  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Simona CARCY řekl(a)...
28. května 2013 v 8:14  

Tak Tomáš Feřtek se probral. V době, kdy hrozí, že otěže školství skončí v rukou narcistního mudrlanta, který všude byl, tehdy se velký Feřtek rozpomněl, že by to, co bylo vykonáno na poli státní maturity, mohlo jít do kopru. Přitom jen tak náhodou zapomíná, že hlas tohoto "odborníka na školství" mu překvapivě konvenoval, když sám kopal do maturity a docílil její eroze minimálně v podobě zrušení centrálního hodnocení písemných prací z českého jazyka nebo zrušení vyšší úrovně. Díky tomu se můžem dnes kochat skokovým zlepšením žáků v češtině. Jen slepý by neviděl, že jde o dopad lokální manipulace (slovy: neobjektivního hodnocení)s písemkami na školách. Takže, Tomáši, v klidu. ČSSD už sama reflektuje ujetost svého kandidáta a pokud jde o odbornost, způsobilost a vhled do školské problematiky, tak jste na tom oba stejně.

Anonymní řekl(a)...
28. května 2013 v 9:40  

tak jste na tom oba stejně.

Jste na tom všichni tři stejně.

Anonymní řekl(a)...
28. května 2013 v 10:04  

to 9:40

Jsme na tom všichni stejně. V lepším případě.

Radek Sárközi řekl(a)...
28. května 2013 v 13:06  

Důkaz, že to jde i jinak:

Další povinná státní zkouška čeká učiliště, některé školy už se zapojily
http://www.novinky.cz/veda-skoly/302957-dalsi-povinna-statni-zkouska-ceka-uciliste-nektere-skoly-uz-se-zapojily.html

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. května 2013 v 15:13  

Ono je v podstatě úplně jedno, jestli je maturita taková, maková, státní nebo jestli vůbec je. Protože ona není jedinou, a určitě ne tou stěžejní příčinou stavu našeho školství. V každém případě se to týká nanejvýš češtinářů, jazykářů, matikářů a asi tak devíti třicetipětin časové dotace v rámci učebního plánu pro gymnázia. Oni si s tím už kolegové poradí. Za těch pár chvil na výsluní se to mnohým vyplatí. Vejdou do obecného povědomí jako odbornící v oblasti školství a svitne jim naděje, že z té každodenní školní bědy vybřednou.
Ten problém je daleko hlubší, totiž.
Zrovínka včera, třeba, jsme se zase dozvěděli, že pracovní úřady na podporu zaměstnanosti nakupují propagační propisky za takové peníze, že si toho všimne i NKÚ. Tedy zjednodušeně řečeno.
Ono to vypadá jako věc nesouvisející, ale není. NE-NÍ!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.