V nové deskové hře se budou děti i učitelé v rámci prevence rizikového chování potýkat s nástrahami městské džungle

úterý 25. září 2012 ·

Umíte jen tak od boku definovat termíny agresivní či rizikové chování, nezdravé hubnutí, nebezpečný sport, nebo sekta, dospělost, extremismus, droga, homosexualita? Věděli byste, jak pantomimicky vyjádřit slovní spojení vymyli mu mozek, kouří jako fabrika, být vzteklý jako pes nebo nakreslit, že je někdo opilý pod obraz, případně rčení „ty o koze, já o voze“? Spočítáte, kolik utratí kuřák ročně za cigarety?

Proč to? Protože to vše a mnohem víc čeká hráče deskové interaktivní hry Cesta labyrintem města. Úplně nové metodické pomůcky zaměřené na primární prevenci rizikového chování dětí a dospívajících. Určená je školám, zařízením pro děti a mládež, dětským domovům, domům dětí a mládeže a dalším volnočasovým zařízením.

Cesta labyrintem města je v oblasti prevence rizikového chování zatím jedinou metodickou pomůcku svého druhu v České republice určenou pro práci s dětmi a mládeží ve věkové kategorii od 10 do 17 let (4. třída ZŠ – 2. ročník SŠ). Hru vyvinul tým odborníků v oblasti primární prevence rizikového chování občanských sdružení Prev-Centrum a Semiramis. Už v prvním týdnu, kdy ji obě organizace začaly nabízet, si ji pořídilo 9 základních škol.

Při hraní Cesty labyrintem města si účastníci zopakují své znalosti z různých oblastí rizikového chování, při plnění herních úkolů navíc trénují svoje sociální a komunikační dovednosti. V průběhu hry se setkávají s tématy sociálně nežádoucích jevů jako jsou drogy, alkohol, extremismus, intolerance, šikana, sekty, ale také sex, asertivita, mezilidská komunikace nebo bezpečí na internetu. Dále se při hře otevírá prostor pro diskuzi nad tématy, vzájemné předávání informací, vyvrácení mýtů v oblasti rizikového chování, stejně tak jako pozitivní působení na děti a mládež.

Hra Cesta labyrintem města neslouží k samotné realizaci programu primární prevence, ale jako součást preventivního působení. Lze ji také využít jako nástroj pro hodnocení efektivity primárně preventivního působení (umožňuje definovat silné a slabé stránky Minimálního programu primární prevence ve školách) a také pro zhodnocení situace v různých oblastech rizikového chování v třídních kolektivech. Může například upozornit na rizikové skupiny nebo jedince, kterým je pak třeba dál věnovat pozornost.

„Na rozdíl od jiných, v programech primární prevence využívaných pomůcek, jako je například takzvaný Drogový kufřík, nejde o jednorázovou záležitost. Při hře totiž často vyvstává řada dalších otázek, které lze rozpracovat a navázat na ně kdykoliv v preventivních programech. Hra je také jednoduchým koncepčně použitelným prostředkem pro posilování mezilidských vztahů. Její využití vidím jako ideální doplněk Minimálního programu primární prevence ve školách nebo i třídnických hodin,“ uvedl ke hře Pavel Plaček, předseda Semiramis o. s.

Hra Cesta Labyrintem města „v kostce“

  • moderní alternativa programu primární prevence
  • organizačně nenáročná metodická pomůcka
  • primární prevence formou interaktivní deskové hry
  • hra je určena pro školy, zařízení pro děti a mládež, dětské domovy, domy dětí a mládeže a další pllnočasová zařízení
  • do hry je možné zapojit děti již od 4. tříd
  • hra otevírá prostor pro diskuzi nad tématy rizikového chování (šikana, drogy, poruchy příjmu potravy, extremismus, alkohol)
  • hra posiluje sociální a komunikační dovednosti dětí
  • hra byla vyvinuta týmem odborníků v oblasti primární prevence rizikového chování

Další využití

  • nástroj pro hodnocení efektivity primárně preventivního působení (umožňuje definovat silné a slabé stránky Minimálního programu primární prevence ve školách)
  • může upozornit na rizikové skupiny nebo jedince, kterým je pak třeba dál věnovat pozornost v rámci primární prevence
  • trénink sociálních a komunikačních dovedností

Jak se hraje?

Cílem hry je obstát na všech místech ve městě (park, škola, hospoda, klub, parkoviště a sídliště) a během cesty městem nasbírat co nejvíce bodů (žetonů) zodpověděním otázek či splněním úkolů z hracích kartiček. Dobu hry je třeba vždy stanovit podle velikosti skupiny, resp. počtu hráčů. V případě, že bude hrát větší počet hráčů (deset a více), doporučují autoři 2 vyučovací hodiny (90 min.).

Více informací na webu: www.cesta-mestem.org

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.