Prohlášení Rady Evropy k Evropskému dni jazyků

úterý 25. září 2012 ·

Evropský den jazyků bude 26. září 2012.


Prohlášení Snežany Samardžić-Marković, generální ředitelky odboru demokracie Rady Evropy:

"Dobré jazykové dovednosti jsou nutností a právem KAŽDÉHO – toto je jedno z klíčových poselství Evropského dne jazyků, který se každoročně z iniciativy Rady Evropy slaví 26.září.

Evropa je na jazyky bohatá - každý den se používá více než 200 evropských jazyků. Mnoha dalšími jazyky hovoří občané, jejichž rodiny pocházejí z jiných kontinentů. Respektování kulturní a jazykové rozmanitosti a podpora jazykového vzdělávání tvoří jádro práce Rady Evropy.

Schopnost porozumět a používat několik jazyků dovoluje lidem plně se rozvíjet jako sebevědomé a úspěšné osobnosti a aktivně působit ve společnosti. Dobré jazykové schopnosti dávají lidem možnost těžit z příležitostí, které moderní demokratická společnost nabízí a využít možností ke kontaktům napříč kulturami a hranicemi. Jazykové dovednosti jsou důležitým předpokladem k získání přístupu k inovacím, které rychlý technologický pokrok a globalizace nabízejí.

Jazyková rozmanitost je důležitým zdrojem, kterého je třeba si vážit, uznávat ho, používat a chránit. Jazykové vzdělávání přináší prospěch všem věkovým kategoriím – nikdo není příliš starý, aby se nemohl začít učit nový jazyk a těšil se z možností, které se mu tím otvírají. Učení se jazyku někoho jiného je jen další způsob, jak si vzájemně lépe porozumět a jak překonat kulturní rozdíly.

Oslavme dnes jazyky, uznejme bohatství jazykové rozmanitosti v Evropě a hodnoty, které to přináší. Prospěch z toho budeme mít po celý rok."

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 5:56  

Tak rada evropy má i odbor demokracie?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.