Přečtěte si: Část dětí na víceletá gymnázia nepatří, ukázalo testování školní inspekce

pondělí 24. září 2012 ·

Minimální úroveň znalostí z matematiky, českého a cizího jazyka má 97 procent českých školáků. Dvě třetiny z nich měly více než šedesátiprocentní úspěšnost. Ukázala to generálka v testování žáků 5. a 9. tříd.


Z článku Julie Daňkové v iHNed.cz vybíráme:

Z plošného srovnání také vyplynulo, že úspěšnost dětí z páté třídy klesá s narůstající velikostí školy. Naopak v deváté třídě jsou na tom se znalostmi lépe děti z větších škol. „Může to znamenat, že není rozumné rušit malé školy, protože děti tam dosahují lepších výsledků ve všech předmětech než jejich vrstevníci z větších škol,“ připouští jednu z možných interpretací Suchomel.

To, že testem neprošla jen tři procenta žáků podle inspektorů svědčí o tom, že obsah testů odpovídá tomu, co kantoři na školách učí. Z dotazníkových šetření navíc vyplývá, že žáci by si za svůj výkon od učitelů odnesli stejné známky jako v plošných testech.


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. září 2012 v 20:23  

Suchomele, Suchomele. To je zase logický vývod, bože můj.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. září 2012 v 21:27  

Část dětí na víceletá gymnázia nepatří

Což o to, ale která část?
Ta v řadě u okna nebo ta u dveří?

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 7:43  

Ach bože, na střední školy s maturitou jich nepatří mnohem více a na VŠ jakbysmet.

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 10:03  

Žádné děti na víceletá gymnázia nepatří.

Víceleté gymnázium je z nouze ctnost.

A to z opravdu zoufalé nouze, kdy na základní školství nejsou peníze, které by umožňovaly opravdu kvalitní a individualizované vzdělávání, kdy je problém i se získáním kvalitních adeptů na učitele, s jejich kvalitní průpravou, atd. atd.

Víceletá gymnázia jsou "závodnické" nálepky na rezavé, smradlavé a ploužící se rachotině.

A "25.9. 7:43" je úplně mimo. Je u nás naprosté minimum dětí, které by při kvalitním vzdělávání nezvládly to, co se ve světě běžně chce od středoškoláků. Ba třeba ani od bakalářů nebo absolventů různých analogií VOŠ. Což je mimochodem (samozřejmě při patřičném obsahu) minimum toho, co by měl zvládnout třeba i "pouhý" řemeslník, který nechce být jen zaměstnanec, ale chce jít "na soukromo".

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 17:18  

"Část dětí na víceletá gymnázia nepatří..."
To víme už od samého jejich porevolučního vzniku. Řekl bych, že dokonce značná část.

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 20:54  

Svědčí to o tom, že 10% velmi dobrých dětí nenašlo onu odvahu jít na víceleté gymnázium, že se dařilo komusi (rodičům, učitelům) je z toho "přestupu" zrazovat, že se některým prostě nechtělo nebo mezi těmi 10% byli i tací, kteří úmysdlně nechtěli, neboť měli touhu vyniknout na ZŠ a zatím se nenašli. Nic víc, nic méně. Ale to neznamená, že někteří na víceleté gymnázium nepatří - ze 30 žáků ve třídě třeba 2-3. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 21:49  

Já zase z vlastní zkušeností vím jaké děti tam posíláme. Ale jsme malé město, tedy berou všechno. Jen vzpomínám na doby, kdy nebyl žák na gympl doporučen, když měl na vysvědčení 2 trojky.

Anonymní řekl(a)...
25. září 2012 v 21:51  

Tedy
myslím na na 4 leté gymnázium, poněvadž víceleté tehdy ještě neexistovalo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.