MŠMT: Vlak pro Evropu se rozjel

pondělí 27. dubna 2009 ·

V pondělí 27. dubna 2009 se na půdě Evropského parlamentu poprvé rozjel Vlak pro Evropu. Lokomotiva a vagóny reprezentující jednotlivé evropské státy jsou výsledkem dosud největšího evropského studentského projektu v rámci programu Comenius – partnerství škol.

Do projektu se zapojilo 24 středních odborných škol se strojírenským zaměřením v oblasti CNC techniky z 21 evropských států. Obsahem projektu byla spolupráce těchto škol a výsledným produktem pak „Vlak pro Evropu". Ten je složen z funkčních modelů lokomotiv a vagónů a charakterizuje integraci a spolupráci vzdělávacích institucí v Evropě.

„Vítám každý projekt, který kromě odborného základu přináší i přidanou hodnotu. U Vlaku pro Evropu je to konkrétní evropská spolupráce, prohloubení jazykových kompetencí a studentská mobilita. Jsem potěšen, že mohu být v Evropském parlamentu při slavnostním představení tak úspěšné spolupráce," řekl náměstek ministra pro evropské záležitosti Jakub Dürr, který prezentaci v Bruselu zahájil.

„Brněnští studenti obstáli na jedničku," uvedla Milena Vicenová, stálá představitelka ČR při Evropské unii. „Česká republika a Evropa potřebuje mladé lidi, kteří dovedou své znalosti využít prakticky. Projekt v sobě spojuje prvky mezinárodní spolupráce, rozvoje znalostí a zručnosti, které jsou nezbytné pro ekonomiku a společnost jednadvacátého století."

Projekt byl realizován v letech 2007-2009, partnerské školy se setkaly na čtyřech pracovních schůzkách, které sloužily jak k výměně zkušeností, tak i k vzájemnému poznávání účastníků, kterých bylo více než 1000.

Žáci nejdříve zpracovali výkresovou dokumentaci různými typy kreslicích softwarů, navrhli technologické postupy a ve finální fázi projektu vyrobili jednotlivé součásti vagónu CNC technikou. Lokomotivy jsou společným návrhem žáků, každá škola vyrobila některou ze součástí lokomotivy. Vagóny jsou vyrobeny podle vlastních návrhů žáků škol a nesou charakteristické prvky země, ve které byly vyrobeny.

Pro vzájemnou komunikaci mezi školami byla během projektu vytvořena internetová komunikační platforma „My Community". Důležitou součástí projektu bylo také vytvoření technického slovníku s odborným zaměřením na technologie CNC a vzájemné porovnání vzdělávacích systémů jednotlivých zemí.

Jako jediná škola v České republice se do projektu zapojila Integrovaná střední škola - COP Brno, Olomoucká 61.

Další podrobnosti o Vlaku pro Evropu čtěte na internetové stránce projektu.

Náhledy modelů jednotlivých vagónů vlaku: vagony_k_nahledu.pdf (427kB PDF)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.