Jan Wagner: Bezpečně OnLine pomáhá chránit před hrozbami Internetu

čtvrtek 6. dubna 2006 ·

Motto nového webu Ministerstva informatiky ČR je: „I když svou roli v zajištění bezpečnosti hraje i policie, vláda, výrobci softwaru a poskytovatelé internetových služeb, v zásadě jste za vlastní bezpečnost na Internetu odpovědní sami. To vyžaduje kombinaci znalostí, chování a technických opatření.“

Tento týden spustilo Ministerstvo informatiky ČR na adrese www.bezpecneonline.cz nové webové stránky určené všem, kteří chtějí zjistit, jaká hrozí rizika při práci s počítačem a internetem, a hledají srozumitelný návod, jak potížím včas zabránit. „Chtěli jsme uživatelům a hlavně těm méně zkušeným nabídnout jeden snadno dostupný zdroj těch nejdůležitějších informací. Stejně jako každý nástroj je i počítač a internet nutné umět správně používat. Povědomí lidí o rizicích, která jsou s tím spojená, je ale stále poměrně nízké. Ministerstvo informatiky se proto musí věnovat i osvětě,“ uvedla ministryně informatiky Dana Bérová. Na projektu spolupracovaly firmy Microsoft, SPRINX SystemsHewlett-Packard a projekt je inspirován britským webem www.getsafeonline.org.

Informace jsou členěny do třech základních rubrik. První, nazvaná Chraňte svůj počítač, obsahuje základní informace o virech a hackerských útocích, návody, jak nainstalovat vhodný antivirový program či pravidelně zálohovat data, nebo informace o tom, jak bezpečně telefonovat přes Internet. Ve druhé rubrice, nazvané Chraňte sebe, se uživatelé mohou dozvědět, jak se vyhnout nebezpečným internetovým stránkám, jak bezpečně používat internetové bankovnictví, jak na internetu nakupovat nebo před jakými riziky ochránit děti. Třetí rubrika, nazvaná Chraňte svoji firmu, je pak určena především podnikatelům a nabízí jednoduché návody, jak používat šifrování, jak vytvořit nezbytná pravidla pro zaměstnance, jak ochránit firmu před internetovými podvodníky nebo jak dbát na ochranu osobních údajů.

Web Bezpečně OnLine umožňuje řadu dalších přístupů k důležitým informacím. Pokud máte nějaký aktuální problém, například virovou infekci, můžete přejít rovnou do sekce Pomoc! Mám problém!, kde jsou uvedeny zákaldní rady pro odstranění častých problému:

Dobrým úvodem pro každého, včetně žáků i pedagogů, je 10minutový návod pro začátečníky. Uživatelé s velmi malými zkušenostmi si mohou vyzkoušet kvízbezpečnostní kontrolní seznam, aby získali lepší přehled o oblastech, které vyžadují zvláštní pozornost. Odpověděl jsem zkusmo na otázky pro tvorbu osobního bezpečnostního kontrolního seznamu a byly mi doporučeny články:

Tady se algoritmus pro doporučení poněkud zmýlil, bezdrátové sítě nepoužívám, stejně jako nepoužívám vytáčené připojení a v tomto smyslu jsem i odpovídal. Ale když už jsem začal rýpat, tak musím ještě zmínit nepochopitelné nezarovnání home page do okna o velikosti 800 na 600 bodů, občasné překlepy a především místy nepříliš vyvedený Glosář. Hesla typu „Hypertext Mark-up - HTML. Počítačový kód, který se používá k popsání obsahu internetových stránek.“ nebo „Open Source - Počítačový software, který vznikl spoluprací na nekomerčním základě.“ působí na webu MI ČR poněkud hloupě.

Pro čtenáře České školy jsou zajímavé i rady pro rodiče, vychovatele a učitele:


Na stránkách webu Bezpečně OnLine jsou odlišeny tam, kde je to vhodné, rady i pro uživatele alternativních operačních systémů. Používáte-li počítače Apple s Mac OS, přečtěte si sekci Chraňte svůj Mac nebo používáte-li počítač s OS Linux nebo Unix, přečtěte si sekci Chraňte svůj počítač se systémem Linux.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.