Vít Berka: Začátek výpovědní doby

čtvrtek 6. září 2001 ·

Dotaz: Pracovnice dostala výpověď podle § 46 pro nadbytečnost, výpovědní doba začala běžet od 1. 8. 2001. Od 30. 7. 2001 je však pracovnice nemocná. Je platná tato výpověď?

Neplatnou je výpověď v případě, že ji dává zaměstnavatel zaměstnanci v rozporu s výslovným zákazem obsaženým v zákoníku práce. Zákon totiž chrání před nepříznivými důsledky rozvázání pracovního poměru ty zaměstnance, u nichž by se mohlo rozvázání pracovního poměru vzhledem k mimořádné situaci, v níž se přechodně nacházejí, projevit obzvlášť tíživě. Tato ochrana je stanovena jako zákaz výpovědi v ochranné době. Jednou z těchto ochranných dob je i dočasná pracovní neschopnost zaměstnance a zákoník práce k tomu v § 48 odst. 1 písm. a) stanoví:
„Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je v době, kdy je zaměstnanec uznám dočasně neschopným práce pro nemoc nebo úraz, pokud si tuto neschopnost úmyslně nevyvolal nebo nezpůsobil v opilosti, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od povolení lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o šest měsíců po propuštění z ústavního ošetřování.“

Zaměstnavatel, s výjimkou případů uvedených v § 49 zákoníku práce (v dotaze zmíněný případ však mezi tyto výjimky nepatří) nesmí dát v této době zaměstnanci výpověď. Pokud však byla výpověď dána před počátkem ochranné doby, avšak výpovědní doba by měla uplynout až v této době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává. Pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec prohlásí, že na prodloužení pracovního poměru netrvá (§ 48 odst. 2 zákoníku práce).

V uvedeném případě začala běžet výpovědní doba dnem 1. 8. 2001. V pracovní neschopnosti je zaměstnankyně sice od 30. 7. 2001, ale předpokládáme, že ji výpověď byla dána (doručena) před tímto dnem. Pak by výpověď byla platná a záleželo by pouze na délce pracovní neschopnosti. Pokud by pracovní neschopnost, která je ochrannou dobou, přesáhla výpovědní dobu, skončil by pracovní poměr uplynutím celé výpovědní doby po skončení ochranné doby. Pokud by ovšem uvedený předpoklad nebyl splněn a zaměstnankyni by byla dána (doručena) výpověď později, to je již v ochranné době (tedy 30. nebo 31. 7. 2001), šlo by o neplatnou výpověď.

Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.