redakce ČTK: Eduard Zeman přislíbil zvýšení učitelských platů

úterý 4. září 2001 ·

Až o deset procent by měly podle ministra školství Eduarda Zemana do konce letošního školního roku vzrůst platy ve školství. Vedle prosazení nového školského zákona má být zlepšení mezd učitelů prioritou resortu.

Ministr při projevu v základní škole v obci Borek u Českých Budějovic uvedl, že jakmile dá ministerstvo práce a sociálních věcí do oběhu nový šestnáctitřídní platový řád, který nahradí současný dvanáctitřídní, bude možné přijmout kariérní řád pro učitele. Kariérní řád jim pak v závislosti na kvalifikaci umožní rychlejší platový postup. Jako příklad Zeman uvedl platový postup učitele s jazykovým vzděláním a se vzděláním v oboru informačních technologií. Takový učitel bude moci namísto jedné platové třídy postoupit hned o několik tříd výše. Vyhne se tak působení takzvaného platového automatu, který řídí kariérní postup podle služebního věku učitele.

Reakce na toto prohlášení se různí. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Jaroslav Rössler věří, že ministr slib splní. Naopak stínový ministr školství čtyřkoalice a šéf sněmovního školského výboru Petr Mareš vidí růst platů skepticky.

"Já se domnívám, že pan ministr mluvil pravdu," řekl Rössler. Současně poukázal, že platy ve školství nestoupají tak rychle jako v ostatních sférách. Nedosahují proto ani výše průměrné hrubé měsíční mzdy v ČR, která činí 14.740 korun, dodal. Podle internetových stránek ministerstva školství byl průměrný hrubý plat pedagogů v prvním čtvrtletí 13.049 korun.

"Toto jsme slyšeli již loni a předloni. Chápu, že o tom pan ministr mluví, ale jako člověk, který je zároveň učitelem, k tomu chovám hlubokou skepsi," reagoval na ministrův slib poslanec Mareš (US). Soudí, že změnou předpisů a platových tříd se finanční situace učitelů výrazně nezmění. "Ministerstvo se vůbec nezabývá otázkou, jak ve školství ušetřit a jak do něj dostat více peněz. Bez těchto dvou aspektů to reálně provést nelze," dodal.

Zeman se dnes vyjádřil také k opožděné realizaci Státní informační politiky ve vzdělávání, která by podle něj měla začít v nejbližší době. Realizaci projektu brání již jen možnost odvolání jedné ze zúčastněných firem. Odvolat se může do 6. září.

Po návštěvě školy v Borku ministr pokračoval v návštěvě dalších jihočeských škol.



redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.