Jan Marintz: Dvacátý třetí týden: Pořád jen peníze a peníze, které pořád nejsou

pondělí 11. června 2001 ·

V České republice se většina událostí točila kolem peněz - stát přislíbil vysokým školám pro letošní rok vyšší příjem, poslanci udělali totéž ohledně příštího a na oplátku vyzvali ministra školství k rezignaci. Svět však byl šokován ubodáním osmi japonských školáků šílencem … Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Fantazie části opozičních poslanců, otupělá neustálým čtením sněmovních tisků a vysedáváním na partajních schůzích, se v pondělí vzepjala k vrcholnému výkonu a někteří z nich vyzvali ministra školství k rezignaci, která by měla být reakcí na nevydařené výběrové řízení na generálního dodavatele v rámci SIPVZ. Školství se zachvělo v základech - taková opovážlivost! V tom ale určitě nemá prsty nikdo z firem AutoCont On-Line a Český Telecom. Jejich nabídka jako jediná postoupila do populární soutěže o čtyři miliardy a zástupce sdružení hned v úterý přispěchal se slibem, že do konce letošního roku by mohlo mít 80 procent žáků přístup k internetu. Pokud ovšem ministerstvo školství přijme nabídku konsorcia a žádná z odmítnutých společností se neodvolá proti rozhodnutí ministrovy komise. Ke stížnostem na ministra školství si přisadil i lídr čtyřkoalice Karel Kühnl, podle kterého prý vláda podvedla učitele, kterým loni klesla reálná mzda o pět procent.

  • Daleko hůře jsou na tom zájemci o studium na Karlově univerzitě, kde má šanci studovat jen každý pátý šťastlivec. Na některých fakultách dokonce proběhly talentové zkoušky, aby uchazečům dokázaly, že většina z nich má sice zájem studovat, ale chybí jim talent. Daleko úspornější by ale bylo půjčit si na dobu přijímaček ze ZOO jihoamerického papagáje. Ten by tahal přihlášky z osudí jako planety, protože největším předpokladem ke studiu stejně nejsou žádné znalosti, ale docela prosté lidské štěstí v loterii života. Uchazeči, kteří se na vysokou školu nedostanou, si ale nemusí ještě zoufat. Kdo se z nich dožije důchodu, mohl by získat vysokoškolské vzdělání na Univerzitě třetího věku v Plzni, kde je možné studovat až devět let. V letošním akademickém roce bylo přijato 470 dychtivých penzistů, kteří si ani nemusí lámat hlavu s nějakým tím uplatněním na trhu práce, nezaměstnaností a podobnými moderními hloupostmi. Stačí jen učit se, učit se a dožít se udělení diplomu.

  • O penězích byly i události minulého úterý, kdy se vysokoškolský odborový svaz obrátil s peticí na parlament a požádal o dalších pět miliard korun pro vysoké školy. Šéf odborářů Falbr věří, že vláda žádosti ráda vyhoví, protože prý jde o stanovisko, které je rozumné. Kdo pak ale bude usměrňovat nekonečnou frontu žadatelů, kteří mají podobně dobré nápady, před Strakovou akademií? Také poslanci zvýšení výdajů na vysoké školy podpořili, ale otázkou zůstává, kde vzít peníze a nekrást.

  • Je známou pravdou, že všude, kde jsou peníze, jsou nejen žadatelé, ale i piráti. Jeden takový neznámý počítačový pirát zaútočil na výsledky soutěže, kterou vyhlásili organizátoři projektu Planeta internetu. Škola, která do ústředí zaslala nejvíce mailových adres, mohla získat 30 poněkud zastaralých počítačů. Některé školy sice hned založily desítky fiktivních adres, ale těsně před uzavřením byla soutěž kvůli zásahům hackera zrušena.

  • Naopak finanční podporu 120 miliónů korun má už jistou deset učilišť v Olomouckém kraji, která vyučující řemesla, o která nemají žáci příliš velký zájem. Ministerští úředníci chtějí v regionu podpořit řadu méně oblíbených řemesel, jako zámečník, obráběč kovů, švadlena a dokonce i truhlář, což je důkazem prazvláštní zákonitosti. Není-li zájem o některé obory, peníze se najdou, a tam, kde zájem je, zase nejsou peníze.

  • Ve čtvrtek ministerstvo školství slíbilo vysokým školám dvě miliardy korun, které si půjčí od ministerstva práce a sociálních věcí. Miliardu dostanou vysoké školy na to, aby mohly letos přijmout o 10.000 nových studentů více než loni a druhá miliarda padne na dluhy a rozvojové programy. Problém je ale v tom, že vysoké školy chtějí miliard pět a kdo prý jim zaručí, že příští rok nepřijde ministerstvo s omezením počtu studentů a vysoké školy pak nebudou doplácet na to, že jich letos mnohem více přijaly. Alespoň takhle to pořád komplikuje zejména rektor brněnské Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška, kterému je těžko se zavděčit.

  • Závěr týdne byl pak plný studentských soutěží. Ve čtvrtek proběhla v Brně třídenní přehlídka středoškolské odborné činnosti, do které se přihlásilo 3000 středoškoláků s nějakou novou učební pomůckou. V Orlové se bojovalo v psaní na počítačové klávesnici a vyhrála Veronika Tichá z Bystřice nad Pernštejnem, která měla 376 úhozů za minutu. A úplně nejlepší předpoklady stát se v budoucnosti úspěšnými podnikateli mají studenti Obchodní akademie Heroldovy sady v Praze, kteří obchodují se stolními kalendáři a ve čtvrtek v Libohošti u Benešova zvítězili v soutěži Nejlepší studentská společnost 2001.

  • Nejhůř na tom v minulém týdnu byli určitě toryové ve Velké Británii, kteří prohráli ve volbách. Socialisté získali mnoho hlasů také díky tomu, že slíbili zdvojnásobit minimální hodinovou mzdu britských učitelů. To je určitě hezký nápad a zajímavý slogan pro naše budoucí volby, které nás za rok také čekají.

  • V pátek se rektor Univerzity Karlovy dohodl se sekretářem římské kongregace arcibiskupem Pittauem na převzetí teologické fakulty. Průměrný věk fakultních teologů přesahuje 67 let a jedině název fakulty na ceduli před domem prý brání náhodným chodcům, aby si alma mater nespletli s domovem důchodců. Kardinál Miloslav Vlk vetoval opětovné zvolení děkana Václava Wolfa už před rokem, protože prý nepouštěl na fakultu "čerstvý vzduch", nevětral, a dokonce nespolupracoval s církevními hodnostáři, což je tedy úplně šílené.

  • Ještě větší šílenec v Japonsku pak v pátek ubodal osm školáků nedaleko Ósaky, ale ono už je delší dobu zřejmé, že školství přitahuje spíš šílence nebo komiky než normální učitele. Dějiny školství jsou vůbec plné takových tragickomických případů. Na počátku minulého týdne vyšlo najevo, že Vlasta Burian byl v šesti letech pěkné číslo a rošťák, vynikal prý ve zpěvu a tělocviku, ale v psaní a mluvnici málem propadl. Prozradil to výkaz z katalogu České obecné školy z roku 1897, který je jedním z cenných exponátů výstavy Dějiny školství v Liberci do roku 1945, kterou uspořádal liberecký Státní okresní archiv. Král komiků se uměl určitě ze všech nejlíp smát, ale kdo by se dneska smál ve školství, že? No, jedině snad ten japonský šílenec z Ósaky.

Tak takový byl tedy ten dvacátý třetí a trochu šílený týden v našem i světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.