Antonín Mezera: Gambling neboli patologické hráčství

úterý 9. května 2000 ·

Zatímco hráčství přiznává většina dotazovaných školáků, jen velmi malé procento mladistvých jej považuje za problém, který výrazným způsobem komplikuje jejich život. Gambling u mladistvých chlapců zjevně koreluje s jejich problémy ve škole, s užíváním drog, delinkvencí a hráčstvím jejich rodičů.

Patologické hráčství je definováno v rámci mezinárodní klasifikace nemocí jako „porucha spočívající v častých opakovaných epizodách hráčství, které dominují v životě jedince na úkor sociálních, materiálních, rodinných a pracovních hodnot a závazků“. Do kategorie ”počítačových her” jsou řazeny domácí počítačové hry, které jsou hrány na domácím počítači. Od nich se liší ”videohry nebo Arcade-hry, které jsou provozovány v hernách za peníze. Demografická studie realizovaná v 5 amerických státech před třemi lety, v nichž došlo k legalizaci herních automatů, jednoznačně dokumentuje úzký vztah mezi četností hracích automatů a výrazným vzrůstem gamblingu u rizikových skupin mládeže, minoritních národnostních skupin obyvatelstva a u žen (Volbergová 1997). Obdobně podle německých průzkumů z roku 1995 hrálo 87 % německé mládeže televizní hru alespoň jednou, chlapci mnohem častěji (97%) než dívky (78%). V podmínkách České republiky lze konstatovat prozatím velmi sporadický výskyt obdobných výzkumů. Někteří autoři vidí možnost ohrožení mládeže především z hlediska obsahu her samotných - tedy v násilných líčeních, neonacistických, rasistických a pornografických elementech obsažených ve videohrách. Vedle toho se nabízí názor, že obsah počítačových her vykazuje méně problematických efektů než vlastní hodnotová struktura, která je v počítačových hrách výrazně deformována. Negativní psychologické aspekty počítačových her jsou spatřovány zejména v orientaci většiny her na výkon a soutěž. Při hraní také dochází u osob k výraznému omezení jejich komunikace a sociálních kompetencí, neboť herní automat je často jediným trvalým partnerem školáka. Gambling je však jedinou z ojedinělých forem ryze psychologické závislosti, které u školáků navozuje stavy citové a psychické frustrace. Jedna z posledních amerických studií založených na výzkumu 1129 závislých školáků včetně 140 gamblerů poukazuje zejména na výrazné projevy impulzivního chování a vysoký stupeň negativní afektivity a frustrace gamblerů.

Adolescentní hráčství je součástí běžné životní zkušenosti mladistvých, ale výrazně rizikovým faktorem se stává v současné době skupinový gambling To, co odlišuje patologické hráče od ostatních drogově závislých osob je skutečnost, že z hlediska kontroly je patologické hráčství nejvíce syceno osobnostními charakteristikami jedince a že je velmi často provázeno projevy předstírání, negativismu a agresivity, které jsou méně typické u abúzerů měkkých a tvrdých drog. Školáci vykazující výraznou závislost na hracích automatech také užívají významně více obranných a impulzivních vzorců chování než osoby závislé na psychoaktivních látkách.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.