Antonín Mezera: Jak se maturuje v dnešním Lotyšsku?

úterý 9. května 2000 ·

Lotyšský maturant je povinen maturovat nejméně z 5 vyučovacích předmětů. Dvě z povinných maturitních zkoušek jsou stanoveny lotyšským Ministerstvem pro školství a vědu. Píše se zpravidla esej z lotyšské literatury a test z matematiky. Zbývající tři volitelné předměty tvoří školní část maturity. Jejich hodinová dotace v průběhu studia však musí dosahovat alespoň 105 vyučovacích hodin. U státních testů dohlíží učitelé z okolních škol a hodnocení testů trvá přibližně měsíc.

Dvouapůlmilionové Lotyšsko prožívá systém nových maturitních zkoušek již třetím rokem. Pro mnohé středoškoláky ve střední Evropě je tato země spojena pouze s blízkým Baltickým mořem. Šikovný student ovšem s pomocí Internetu brzy zjistí i jiné detaily jako například, že Lotyšsko je nepatrně větší než Západní Virgínie. Lotyšsko je prostě samo o sobě dobrá úloha do maturitního testu ze zeměpisu. První maturitní testy z angličtiny proběhly v Lotyšsku už v roce 1998. V roce 1999 se na malém vzorku vybraných středních škol uskutečnily státní testy z cizích jazyků, matematiky a lotyštiny. Maturanti na ostatních středních školách skládali maturitu podle starých pravidel a nikoho to příliš nevzrušovalo. Nikdo dramaticky nedemonstroval, ani nevolal: “Proč zrovna já?” Někdo prostě musel být první.

Cíle nové lotyšské maturity jsou ryze srovnávací. Výkon každého maturanta v rozlišovacím testu je srovnáván s výkonem ostatních kandidátů. Obsah maturitní zkoušky je společný jak pro žáky gymnázií, tak pro maturanty ze středních odborných škol.

Všeobecné střední vzdělání lze získat v Lotyšsku na středních odborných školách, gymnasiích a na speciálních středních technických školách (tehnikums), kde mohou středoškoláci studovat až do 20 let. Nespornou výhodou je, že získávají současně vyšší odborné technické vzdělání. Středoškolák v Lotyšsku musí v rámci studijní přípravy studovat 6 - 8 povinných předmětů (lotyštinu, matematiku, dějepis, cizí jazyk, tělocvik, výpočetní techniku a jazyk některé národnostní menšiny, např. ruštinu) a několik dalších předmětů nepovinných. Celkový počet předmětů však musí být roven našemu českému tuctu a alespoň jeden z předmětů musí ještě žák studovat na úrovni profilového předmětu. Výsledky žáků jsou hodnoceny na desetistupňové škále. Desítka reprezentuje “mimořádně dobré” výsledky, zatímco jednička znamená “velmi velmi slabý” prospěch. Jestliže někdo dostane jedničku, je to opravdu velmi velmi nemilé, protože v takovém případě vlastně propadl.

Školní maturitní zkoušky jsou hodnoceny přímo na škole a výsledky jsou známy zpravidla do 3 dnů po zkoušce. Kuriozitou lotyšské maturity je skutečnost, že z každé ústní zkoušky musí být pořízen magnetofonový záznam. Hodnocení sice provádí škola, ale jeho správnost každoročně kontroluje současně Examinační a kurikulární centrum v Rize. V roce 2001 bude maturantům nabídnuta možnost vykonat v rámci maturitní zkoušky také přijímací zkoušky na vysokou školu. Tedy, už žádný maratón opakujících se přijímacích zkoušek a žádné zbytečné nervování. Prostě jen jedna maturitní zkouška a jste v Lotyšsku definitivně dospělí.



Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.