Vládě v létě chyběly modely vývoje epidemie, dokazují dokumenty

pátek 4. prosince 2020 ·

Server iROZHLAS získal stovky souborů a podklady, podle kterých se vláda řídila. Dokazují, že s masivním šířením nákazy se v rozpáleném srpnu nepočítalo. Klíčový tým v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který měl koordinovat boj proti pandemii, spoléhal jen na zpožděná data. „Nebylo možné dělat predikce,“ tvrdí exministr Adam Vojtěch. Experti s ním nesouhlasí.


V dokumentech, které redakce prostudovala, není o dalším vývoji šíření koronaviru zmínka. První prognóza se objevuje až v polovině září, tedy v době, kdy Česko již stálo na prahu druhé vlny. „Byla shrnuta situace v ČR a variantní prediktivní scénáře,“ píše se v zápisu z jednání 18. září. Premiérův expertní tým, jemuž předsedal, se při potírání rozbujelé nákazy do té doby řídil podle aktuálních statistik. 

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se brání tím, že údaje nutné pro další odhady nebylo kde brát. „Ve chvíli, kdy ve většině krajů byl výskyt nulový či v řádu jednotek případů, o čemž svědčil i epidemický semafor, který byl většinově bílý, tedy bez rizika komunitního šíření, nebylo možné dělat kvalifikované celostátní predikce,“ říká exministr. Odkazuje se přitom na vládního šéfstatistika Ladislava Duška, podle kterého prý bylo složité spočítat reprodukční číslo pro celé Česko, ze kterého se dané modely vytváří. „Respektive toto reprodukční číslo by nebylo vypovídající s ohledem na výrazně odlišnou situaci v krajích,“ upřesnil Vojtěch. 

Experti, které oslovil server iROZHLAS.cz, takový postup zpochybňují. Politické špičky si podle nich měly podklady pro seriózní rozhodování obstarat. „Čekal bych, že členové rady vlády pro zdravotní rizika budou vyžadovat ke svému rozhodování víc než jen koukat 14 dní do minulosti,“ komentoval vládní materiály Michal Bláha, expert na otevřená data a tvůrce webu Hlídač státu , který zpřístupňuje veřejnosti nejrůznější státní databáze. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
4. prosince 2020 v 21:48  

Každý stát má vypracované krizové scénáře pro případy katastrof, včetně epidemií a války. Pokud někdo tvrdí opak, pak lže nebo veřejně přiznává svou neschopnost tyto scénáře aktualizovat. Už i komunisti to měli, polistopadová vláda taktéž, takže někde nějaké staré být musí. Určitě je má armáda.

Pokud vláda podpořená parlamentem není schopna sehnat tým odborníků, kterí budou schopni řešit problém, pak je neschopná a bůh ochraňuj občany. Už to tak vypadá. Ve školství toho nejsou naše vlády schopny spoustu let. Teď se ukázalo, že zdravotnictví na tom není lépe. Myslí si někdo, že v jiných resortech to bude lepší?

Připravme se na mlžení a zakrývání neschopnosti. A možná eliminaci nepohodlných šťourů.
Podivné je, jak se nezávislá demokratická média spokojí s evidentními nesmysly.
"Vládě v létě chyběly modely vývoje epidemie, dokazují dokumenty"
Jak mohou dokumenty dokázat, že něco chybělo?
To jako všichni úředníci úřadu vlády a ministerstev místopřísežně prohlásili, že nic takového neexistovalo? Že nikdo z nich nebyl schopen už na jaře to někomu zadat?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.