Rom řediteluje horské malotřídce, školu zachránil před uzavřením

neděle 13. prosince 2020 ·

První romský ředitel Emil Hanko řídí školu v Bílém Potoce. Ta měla na kahánku, když ji před třemi lety pro nezájem rodičů uzavřeli. Teď jsou děti zpět a škola se znovu nadechuje k životu. Hanko dvaadvacet let učil ve škole v Novém Městě pod Smrkem převážně romské děti. V roce 1996, kdy tam nastoupil, byl nejprve první romský asistent pedagoga, pak i první romský učitel. Teď je prvním romským ředitelem. Reportáž přináší iDNES. 


Ve třídách vládne přátelská atmosféra. Bílý Potok je totiž co se týče soužití majority s romskou menšinou výjimečný. Neexistují zde žádné problémy, oblast ani není zařazena mezi vyloučené lokality. „Není tu téměř žádná migrace lidí. Všichni se tady znají a jestli je někdo Rom nebo bílý, tady nikdo neřeší, všichni jsou starousedlíci,“ potvrzuje školní asistentka Gabriela Dědková. 

Ředitel Hanko si myslí, že jediné, na čem záleží, je pro děti studium. „Vždy jsem dětem vštěpoval, že vzdělání je jediné, co jim v životě pomůže. Nezáleží na barvě pleti. Řídím se slovy mé bývalé kolegyně, která trochu drsně dětem říkala: Asi z vás žádní géniové nebudou, ale my chceme, aby z vás vyrostli slušní lidé,“ směje se Hanko. 

Zároveň ale připouští, že otázka vzdělání bývá často v romských rodinách přehlížená. „My Romové nedáváme vzdělávání vždy patřičný význam, který si podle mě zaslouží. Rodiče, kteří sami nemají vzdělání, jej po dětech sami nevyžadují. Ale mění se to, vyrůstá nová generace. Snad k tomu i naší prací přispíváme,“ zamýšlí se Emil Hanko. 


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Ivo řekl(a)...
14. prosince 2020 v 18:43  

Všechna čest! To je opravdu příjemná zpráva.
Přeji panu řediteli hodně zdaru v jeho manžerské činnosti. :-)

Michal Komárek řekl(a)...
16. prosince 2020 v 10:27  

Omlouvám se čtenářům za "zaspamování" rubriky "Diskuse" a připomínám, že nerušeně lze sledovat v rubrice "Komentáře" v horní liště nebo přímo pod texty. Děkuji!

Beny řekl(a)...
16. prosince 2020 v 17:24  

Pane Komárku, jste lhář, přišel jste o dalšího čtenáře a jste jistě rád.

Žádné "zaspamování", nechcete přiznat, že jste v cenzuře ujel.

Váš cenzurou pokřivený blog je zbytečný. Protože ovlivňuje názory lidí podle toho, jak se vám to hodí.

V minulém režimu byste se jistě dobře uplatnil. to co je níže uvedeno je nepravda. Přeji vám hodně zdraví a zamyslete se nad svou prací. Třeba z ní budete mít i nějaké potěšení.

Cílem internetového portálu Česká škola je přinášet komplexní informace o aktuální situaci v českém školském a vzdělávacím systému a být důležitým místem pro diskuse o jeho problémech a perspektivách.

Česká škola spolupracuje s učiteli i teoretiky a kromě pedagogů, ředitelů a zřizovatelů škol se obrací i na všechny, které téma vzdělávání zajímá.

Kontakt: ceskaskola@albatrosmedia.cz

Šéfredaktor: Michal Komárek

michal.komarek@ceskaskola.cz


Českou školu provozuje

Albatros Media a.s.

Na Pankráci 30/1618,

140 00 Praha 4,

www.albatrosmedia.cz

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.