Jsou tři důvody, proč už i Praha prohrává boj s covidem-19, říká virolog

neděle 20. prosince 2020 ·

I v hlavním městě se situace zhoršuje. „Městská hromadná doprava, restaurace, také návrat žáků a studentů do škol a další příležitosti k setkávání s blížícím se závěrem roku vykonaly své,“ vysvětlil ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer v rozhovoru pro Seznam Zprávy, proč podle něho roste počet nakažených znovu i v Praze. 


Libor Grubhoffer (cas.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Budou vládní opatření v současné situaci stačit? 

Současná vládní opatření stačit nebudou, na konci kalamitního řetězce jsou nemocnice a vláda by neměla dopustit jejich přetížení. 

Jak by se měli lidé před Vánoci a během nich chovat? Měli by omezit třeba nákupy, nebo je problém někde jinde? 

Měli by se chovat jako bytosti, kterým záleží na zdraví jejich vlastním i jejich bližních. Stále mezi lidmi přetrvává zlehčování pandemické situace a podceňování nebezpečnosti nového čínského koronaviru, což vystavuje naši zemi velkému nebezpečí. 

Potřebné nákupy by měli lidé vykonat rychle za dodržení všech opatření, zejména nevytvářet žádné shluky osob čekajících na obsloužení, používat jednorázové rukavice nebo častou dezinfekci rukou při kontaktu s madly nákupních vozíků a další jednoduché zásady ochrany před šířením nákazy. Nezapomínat, že nákaza se šíří zejména kapénkami, aerosolem a fyzickým kontaktem. 

Bohužel letos bychom se měli obejít bez přátelských gest spojených s fyzickým kontaktem. Každý z nás by měl dbát na to, aby nevystavoval bližní zbytečným rozpakům napřaženou rukou k podání. A chce to udržovat si dobrou mysl, pevně doufám, že příští Vánoce už bude lépe. 


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.