Jaroslav Mašek: 10 aplikací, které mě provázely rokem 2020

čtvrtek 3. prosince 2020 ·

Přehled níže uvedených aplikací je především o inspiraci. Kromě ní se v nich však také zrcadlí mé tvůrčí zaměření a řada dalších přístupů v čele s digitálním minimalismem, vycházejíce z takřka jednotného ekosystému.


Evernote 

Synonymem tvorby a organizace strukturovaných poznámek je pro mne právě Evernote. Je to přesně ten typ aplikace, kterou si rádi předplatíte pro rozšířené funkce, a nikdy dané investice nebudete litovat. Zvlášť když takovou aplikaci používáte několik hodin denně. 

Ulysses 

Všechny mé články pro Spomocníka jsem napsal v markdownu pomocí této aplikace. Je nádhera, když se můžete soustředit výhradně na obsah a nejste rozptylováni množstvím formátování, které v tomto případě provádíte pomocí několika značek definovaných právě tímto značkovacím jazykem. 

Day One 

Bezesporu nejlepší aplikace na deníkovou tvorbu (Journaling). Tato aplikace mě pronásledovala v průběhu celého roku, zatím jsem se však k této tvorbě příliš nedostal. A tak věřím, že najdu prostor alespoň na konci tohoto roku. Journaling není jen o psaní, ale o kombinaci více různých forem – textu, audia, fotografií nebo klidně i videa. 

Canva 

Většinu grafických návrhů dnes vytvářím v Canvě. Umožňuje mi zcela se ponořit do realizace a kreativní tvorby grafiky, aniž bych se musel zabývat pokročilými úpravami. Navíc jako učitel ji mám možnost používat v plné verzi zcela zdarma. 

1 Second Everyday 

Moje srdeční záležitost již více jak 7 let. Přestože vteřinový obsah nevytvářím celoročně, ale pouze nárazově (např. přes léto nebo Vánoce), pravidelné každodenní natáčení je pro mne velkou výzvou, které není vždy jednoduché dosáhnout. 

Nabízí se otázka, jaké aplikace provázely v roce 2020 vás, jak vám pomohly k vašemu rozvoji, odpočinku nebo ke zlepšení vašeho zdraví. Položit ji můžete jak sami sobě, tak také svým žákům. K podobnému kroku se chystám i já. Věřím, že to může být na závěr roku docela zajímavá aktivita, která nemusí skončit jen u samotného přehledu aplikací, ale může zasáhnout i související témata, jako je tvorba osobního workflow nebo obecně rozvoj digitální gramotnosti. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.