DVTV: Šéf průmyslníků: Maturanty z gymnázia naše firmy nechtějí

čtvrtek 19. března 2015 ·

Potřebujeme více odborně zaměřených učňů, maturita z gymnázia není vzdělání, míní Jaroslav Hanák. Nepotřebujeme, firmy se musí o lidi líp starat, maturita je klíč ke kvalifikaci, říká Jiří Zlatuška.

5 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
19. března 2015 v 20:30  

Ano, maturita je klíč. A gymnázium je příprava na VŠ. Kdo nejde dál, může být nižší úředník, špatně placená kancelářská krysa nebo ...nezaměstnaný. To, že gymnazisté z tabulek nezaměstnanosti nevyčnívají, přičítám na vrub jejich inteligenci, která jim nedovoluje se doma válet a brát podporu, takže spíše vezmou horší práci. Nebo zapřou vzdělání a jsou dělat k pásu, číšnici, prodavačku... dost jich znám :-| A proto si myslím, že teorie o potřebě mnohem více gymnazistů není tím, co je správně.

krtek řekl(a)...
19. března 2015 v 20:45  

Jak výmluvné - ubuntu mi zobrazí screenshot a ti tři pánové mlčí, mlčí, mlčí.

Gustav řekl(a)...
20. března 2015 v 6:50  

Na VŠ dnes studuje přes 50 % ročníku, gymnazistů je v něm cca 22 %. Jak bylo zde na ČŠ podloženo daty, SOŠ jsou typem škol, kterých je momentálně nejvíc a které nesou lví podíl na celkovém nadbytku středních škol. Lhostejno, jaké teorie o absolventech kdekdo spřádá.

MM řekl(a)...
21. března 2015 v 12:47  

Mezi státy EU se naše firmy nejméně finančně podílejí na přípravě odborně kvalifikovaných absolventů středních škol.
Ano, jako majiteli by se mi velmi líbilo, aby mi stát za veřejné peníze připravil šťavnatý převis nabídky kvalifikovaných pracovních sil, které by díky jejich nadbytku byly ochotné pracovat za velmi nízkou mzdu.
Už teď jsou na trhu práce spousty nezaměstnaných absolventů učilišť a středních škol s technickým zaměřením. Proč je nikdo nechce? Proč nikdo nechce investovat ani korunu do jejich nástupní kvalifikace?
Inu proto, že stačí na Chládka zadupat, vybalit argumenty z 50. let o "zbytečnosti" gymnazistů a doufat, že mu před branami bude stát nikoliv 50, ale třeba 100 plně kvalifikovaných uchazečů o pozici operátora CNC obráběcích strojů, aby měl lepší výběr a mohl mzdu stlačit ještě níž.
Jenže doufá marně. Absolventi gymnázií se uplatní nejen jako "pomocné kancelářské síly" (tohle slýcháme opravdu už od 50. let), ale díky vyšší flexibilitě klidně i na těch CNC strojích, samozřejmě po zapracování. Jenže to je u těch prokletých gymnazistů mnohem kratší a výrazně efektivnější než u "vysoce kvalifikovaného" absolventa technické školy, který se naučil otrocky přesně obsluhovat 50 let starý muzejní obráběcí stroj (nic proti SOŠ, proboha).
Moudra kapitánů průmyslu bychom proto měli brát jen jako obyčejný lobbystický folklor, a nikoliv jako zázračný recept "expertů" na budoucí vývoj školství.¨
Mimochodem, dokud nebude školský zákon vrácen do doby Nejedlého a nebudou znovu zavedeny umístěnky, nikdo rodiče nedonutí, aby nehlásili své děti na gymnázia.
Možná až bude mít řemeslo opravdu zlaté dno. Ale "zlaté" - vážení průmyslníci - znamená peníze.
Vaše peníze.

krtek řekl(a)...
22. března 2015 v 18:18  

Mimochodem zrušení propojení učňovského školství a průymslu bylo politické rozhodnutí, ať si o něm myslím, co chci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.