Bílé Vánoce nebyly ani za Karla IV., Čechům je vtiskl Josef Lada, říká Honsová

čtvrtek 24. prosince 2020 ·

Pocitu, že na Štědrý den již není tolik sněhu jako před mnoha lety, může podléhat řada Čechů a je pravda, že v posledních deseti letech je ho obzvlášť málo. Podle meteoroložky Dagmar Honsové ale byly bílé Vánoce vždy spíše raritou. A to i před stovkami let, říká v rozhovoru pro online deník Aktuálně. 


Dagmar Honsová (facebook.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Mnoha lidem se může zdát, že je na Vánoce sněhu čím dál méně a méně. Je to skutečně tak? 

Z meteorologického hlediska, když se podíváme do statistik, tak to tak opravdu není. Svedla bych to na naše pozitivní vzhlížení k minulosti. Zřejmě je to dáno tím, že máme Vánoce spojeny s obrázky Josefa Lady, které jsou vždycky nádherně bílé. 

Když se podíváme do doby, kdy se Josef Lada narodil, tedy v roce 1887, a do jeho mládí, tak tenkrát byly ty zimy opravdu bohaté na sníh a hodně mrazivé. V období od roku 1887 do roku 1905 jsem našla hned osm zim, kdy sněhová pokrývka od prosince do konce února vydržela více než 60 dnů. Takže on měl opravdu z čeho čerpat. A zřejmě proto, že máme ty jeho obrázky rádi a máme s nimi spojené Vánoce, tak máme to období zakódované jako "bílé".

Takže jsou "bílé Vánoce" jenom vysněný ideál? 

Česko až na výjimečná období nebývalo na Štědrý den zasněžené, jako to známe z pohádek? Tady si trochu pomohu pranostikou, která zní: "Na Adama a Evu čekejte oblevu." A tato pranostika vznikla už v 17. století. Již tehdy si naši předci začali všímat toho, že se v tom období objevuje takzvaná předvánoční obleva. Když se pak podíváme do kronik do období Karla IV., tak tam popisují období Vánoc tak, že měli plné chlívy much. 

Jsou období chladnější a období teplejší, stejně jako jsou období sušší a období vlhčí. V období Josefa Lady byly sice zimy bohaté na sníh, pak ale přišly chudší roky. To samé v 60. a 70. letech minulého století, tam byly zimy hodně chudé na sníh, pak se nám zase v těch 80. a 90. letech nějaké bílé Vánoce poštěstily. A v 21. století se ze zasněžených svátků zase stala rarita jako hrom.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.