Rodiče školním úkolům pro děti často nerozumí, říká sociální asistentka

pondělí 9. listopadu 2020 ·

„Děti se samy neumí učit, neznají postupy, nemají motivaci. Rodiče jim nejsou podporou, protože nevědí, jak k výuce přistupovat, jak si nastavit režim, jak zvládnout množství úkolů, kterým děti ani rodiče často nerozumí,“ říká v rozhovoru pro iDNES Radka Růžičková, vedoucí služby Rodinný sociální asistent. 


V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak často děti nemají notebook nebo připojení k internetu? 

Větší problém je připojení, v mnohých rodinách není běžné. Teď oproti jaru má víc rodin vypůjčené tablety či počítače ze školy nebo si je sehnaly samy, ale samozřejmě jsou i rodiny, kde žádné počítačové vybavení není 

Jak se to řeší v rodinách, kde mají třeba tři nebo pět dětí?

„Rvou“ se o to, kdo bude online. Třeba v jedné rodině je nejstarší syn na mobilu, dvě děvčata se dělí o tablet a střídají se po hodině nebo dle důležitosti, a nejmladší prvňačka čte s paní učitelkou přes tátův mobil. Opravdu náročná distanční výuka. Pro tuto rodinu se snažíme získat notebook. 

Jaký má distanční výuka vliv na psychiku dětí? 

Záleží na osobnosti dítěte a přístupu rodiče. Kontaktním dětem chybí kamarádi, introverti jsou spokojení. Pokud rodič dítě při výuce podporuje a pomáhá mu, dítě je spokojenější doma, má více času, ale pokud rodič vše nechá jen na dítěti, jsou děti nespokojené kvůli tlaku z jejich strany a následným neshodám pro nezvládání učiva a úkolů. 


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
9. listopadu 2020 v 20:24  

Jak se to řeší v rodinách, kde mají třeba tři nebo pět dětí?

On úplně každý, včetně rodičů pěti dětí, NEVÍ, že děti stojí peníze? Ono je to pro takovéhle rodiče PŘEKVAPENÍ, že školáky musí vybavit, a že ta výbava bude stát peníze?

množství úkolů, kterým děti ani rodiče často nerozumí

Není to nějaké nepřesné či zmatené vyjádření? Děti nerozumí úkolům? Beru, že některé děti neví, jak úkoly splnit, ale že by nevěděly, CO se od nich chce? Tak se měly ZEPTAT při zadávání úkolu, ne?

A že rodiče nerozumí? Ti rodiče nechodili do školy? Nebo tam chodili zbytečně?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.