Dětským domovům chybí technika, koronakrize prohloubí rozdíly mezi dětmi

pondělí 23. listopadu 2020 ·

Ačkoliv výuka probíhá distančně už od začátku podzimu, zejména v pobytových zařízeních, jako jsou některé dětské domovy, mají stále potíže s nedostatkem techniky pro on-line výuku. A to je jen jeden z aspektů faktu, že pandemie negativně dopadá především na chudší část obyvatel. Může tak ještě rozevřít pomyslné sociální nůžky. Reportáž přináší iDNES.


„Situace není stále všude vyřešená. Některé dětské domovy mají nedostatek notebooků nebo slabé wi-fi sítě. Když se třicet dětí najednou přihlásí k distanční výuce, úplně to nefunguje,“ popsala předsedkyně Federace dětských domovů České republiky Jana Koubová. 

Pomoct by měl podle ní zřizovatel. A tím jsou většinou kraje. „Jenže některé místo pomoci naopak braly domovům peníze z rozpočtů. Ty tak budou jen těžko mít peníze na notebooky, když musí platit dezinfekce, roušky, respirátory...,“ dodala. 

„Stále chybí technické vybavení, nebo je nedostatečné,“ souhlasí ředitelka organizace Dejme dětem šanci Michaela Chovancová. Podle ní jsou počítače často starší, chybí jim tedy web kamera nebo mikrofon, které jsou pro on-line výuku nutné. Průměr je podle ní 2,5 počítače na osm dětí. Vychovatelé proto nosí do práce své notebooky, které dětem půjčují, další pracují na tabletech nebo mobilních telefonech. 


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

MM řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 13:33  

Zřizovatel, který školám a školským zařízením výrazně nepomohl s přípravou na distanční výuku, zaslouží být vláčen médii jako příklad odpudivé neodpovědnosti. U dětských domovů je to obzvláště hnusné. Máme několik takových žáků v podobných zařízeních a věty z článku mohu jen potvrdit.
Ano, vím, že se to týká prakticky každého zřizovatele.
Ten náš nás sice permanentně zásobuje dotazníky, jak moc online učíme, na jaké platformě, kolik máme pro žáky notebooků..., ale na naše opakované volání po pomoci se zajištěním lepšího připojení dělá mrtvého brouka. Z technických důvodů nic lepšího než připojení vzduchem mít nemůžeme a na zavedení kabelu si budeme šetřit několik let. Kabelovka nám to prostě vykope až po pěti letech smlouvy, je to komerční firma, nelze se jí divit. Takže se nám všechno seká, více než tři přenosy z učeben naráz už jsou utrpením a zřizovatel očividně raději utratí miliony za vánoční výzdobu ulic (a online přenos rozsvěcení stromku, to přece musí být) než za komfortní internet pro několik škol najednou. Prostě cingrlata jsou důležitější než vzdělání, jak je u nás zvykem.

Eva Adamová řekl(a)...
23. listopadu 2020 v 15:16  

Děti z dětského domova v našem městě trávili každoročně čtrnáct dnů v Chorvatsku. Nedostatek peněz asi nebude hlavní problém těchto zařízení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.