Spíš než vědomosti ztratily děti školní návyky, shodují se učitelky

pondělí 23. listopadu 2020 ·

Slanecká ZŠ Na Hájích se rozhodla během distanční výuky pokračovat podle běžného rozvrhu. To ale zase neznamená, že by děti musely trávit celé dopoledne před obrazovkou. „Ze zpětné vazby od rodičů jsme pochopili, že u mladších i starších dětí jim jde hlavně o to, aby smysluplně trávily svůj čas. Samozřejmě nekoukají celé dopoledne do obrazovky, ale zároveň jsme vyšli rodičům vstříc a dětem jsme tak zorganizovali den,“ vysvětluje ředitelka Věra Bělochová v reportáži Seznam Zprávy. 


Do distanční výuky tak zapojili i výchovy, ačkoliv Ministerstvo školství školám doporučilo, že se mají soustředit především na hlavní předměty, tedy češtinu, cizí jazyk a matematiku. Učitelé byli se žáky během hodin ve spojení online, ale děti nemusely celou dobu sedět za počítačem. Společně probrali část látky, pedagogové pak zadali cvičení nebo úkoly a děti je vypracovávaly samy nebo za pomoci rodičů. Učitelé ale byli během přerušovaných videokonferencí připraveni kdykoliv poradit nebo zodpovědět dotaz... 

Třídní učitelka 2.C Kateřina Zímová i její kolegyně, která v září přivítala novou třídu prvňáčků, upozorňuje, že větší problém než díry v probírané látce jsou zapomenuté školní návyky. Přeci jen doma dělily děti od učitelky i spolužáků obrazovka a často i vypnutá kamera a mikrofon. Nebylo tak problém se na chvíli zasnít a neposlouchat, vytáhnout si na stůl oblíbeného plyšáka nebo pustit televizi. 

„Pracovní návyky se s dětmi musíme učit zase od začátku, protože po měsíci někteří zapomněli, co děláme po příchodu do školy nebo jak se chováme ve třídě,“ popisuje učitelka Lucie Fricová s tím, že od středy s žáky veškerá pravidla zase pilují. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.