Alarmující data o zdraví: Pandemie uvrhla až milion Čechů do deprese

pondělí 2. listopadu 2020 ·

Pandemie uvrhla až milion Čechů do deprese. Tvrdí to alespoň společná studie vědců při pražském akademickém institutu CERGE-EI. Alarmující data potvrzuje také obdobné šetření Národního ústavu duševního zdraví: psychické problémy české populace se následkem pandemie ztrojnásobily. Informuje týdeník Respekt.


Obě analýzy přitom zkoumaly většinově první vlnu nákazy a dopad restrikcí na psychický stav populace. Protože se země nachází hluboko ve druhé vlně, odborníci na duševní zdraví apelují, že je nejvyšší čas začít mluvit o tomto znepokojivém rozměru současné krize... 

Obzvlášť negativně dopadlo jarní uzavření života v zemi včetně škol na ženy s dětmi (37 procent vykazovalo příznaky deprese a úzkostí) a na nejmladší generaci, lidi mezi 18. a 24. rokem (36 procent s příznaky). „To byl pro nás nejpřekvapivější výsledek. Odpovídá ale zahraničním studiím. Uzávěra státu zevnitř i navenek znamenala pro mladé lidi největší zásah do životního stylu – stýkání s lidmi, chození do školy, seznamování, vstupu na trh práce, objevování světa,“ říká Michal Bauer z CERGE-EI. 



Celý text naleznete v týdeníku Respekt

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
2. listopadu 2020 v 14:42  

Takže vedle šíseltýkajících se covidu (nakažení, hospitalizovaní,...) by ještě bylo třeba denně zveřejňovat počet lidí s depresí.
Jenže deprees je charakterozovaná např. tím, že jde o stav trvající několik týdnů, pocity, psych. stav neodpovídá síle negativních podnětů a tak. Bývá spojena s úzkostí, ale úzkost není deprese.
" ...na ženy s dětmi (37 procent vykazovalo příznaky deprese a úzkostí) a na nejmladší generaci, lidi mezi 18. a 24. rokem (36 procent s příznaky)."
"Příznaky" nejsou deprese. Podobně u covidu je spousta příznaků (často velmi běžných) a lidés těmito příznaky nemusí být covid pozitivní (viz podíl pozitivních mezi testovanými).
Týdeník Respekt používá nadpis jako by ho použil běžný bulvár. (Nebo takto mluví i odbornáíci? Pak by je kvalifikovaný novinář měl žádat o upřesněníslov.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.