Tomáš Feřtek: Vážení rodiče, pomáhejte učitelkám a učitelům, kde je to jen možné. Ale netolerujte školám liknavost

středa 14. října 2020 ·

„Nenechme se ukolébat tím, že základní školy včetně prvních stupňů mají být zavřeny "jen" na čtrnáct dní... V mnoha rodinách jsou dnes děti, které se téměř půl roku se školou míjejí a další měsíce podobného míjení je čekají. V této situaci je namístě apelovat na to, co na jaře zafungovalo překvapivě dobře. Na občanskou společnost, která si umí pomoci sama. Ta základní prosba zní: Vážení rodiče, pomáhejte učitelkám a učitelům, kde je to jen možné,“ píše Tomáš Feřtek pro Hospodářské noviny. 


Tomáš Feřtek (Foto: Lenka Hatašová)
Feřtek také píše: 

Zvláště velkou vstřícnost je dobré projevovat k učitelkám a učitelům prvních tří ročníků. Zatímco u starších dětí si lze distanční výuku představit, v první a druhé třídě to je prakticky vyloučené. Tady rodiče čeká nedobrovolné domácí vzdělávání, ale jejich pomoc škole je nezastupitelná. 

Na druhé straně je namístě, aby rodiče netolerovali školám liknavost. V jarní fázi zavření škol bylo hodně rodičů, kteří nad faktem, že jejich škola na učení fakticky rezignovala, jen udiveně krčili rameny. Ale co bylo omluvitelné na jaře, není už přijatelné teď. Pokud se bude něco takového opakovat, je správné se bránit. Prostřednictvím školské rady, kde mají rodiče volené zástupce, prostřednictvím rodičovských spolků. Pokusit se o domluvu, pokud škola nebude reagovat, je třeba obrátit se na zřizovatele. A v případě neúspěchu oslovit inspekci. 


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
14. října 2020 v 21:17  

Škola je liknavá? Tak ji rodiče mohou změnit.
Já znám daleko více liknavých rodičů...které učitel změnit nemůže:-)
Pane Feřteku, běžte chvíli učit a pak nám raďte!

mirek vaněk řekl(a)...
19. října 2020 v 8:49  

Pan Feřtek zná jen rodiče, co udiveně zvednou obočí, když se jejich dítě neučí. Při tom je spousta rodičů. kteří ani neví, jestli se jejich dítko učí. Spousta, která na to kašle. Pan ministr všechny tyto rodiče a žáky na jaře podpořil.
Ale mohou za to jistě učitelé a ty je potřeba ztrestat.

Zrovna tak je spousta novinářů, kteří se o situaci zajímají a než napíšou článek, tak si problém zmapují a vyptají se zůčastněných a ve skromnosti poznají šíři problematiky a nepovažují se tudíš za experty. A pak je spousta novinářů, co píší co je napadne a co si přečtou, aniž by tušili o čem píšou a považují se za experty, protože netuší složitost problému. A pak jsou novináři, kteří si vymýšlí a fantazírují.

Pomáhejme novinářům, kde to je možné. Seznamujte je s problémy, protože mediální obraz dnes vládne politice a společnosti. Novinářů co píší a mohou publikovat pravdu je málo a zaslouží si podporu. Netolerujte fantazírování a novinářskou demagogii, úplatnost a neprofesionalitu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.