Školské odbory žádají o uzavření speciálních škol

středa 28. října 2020 ·

Vážený pane ministře, předpokládám, že se na Vás také obracejí učitelé i rodiče žáků z tzv. speciálních škol s žádostmi, aby se umožnila distanční výuka i na těchto školách, pokud budou dál uzavřené po 2. 11...  


Jsem si vědom velké variability a různosti těchto škol. Zdůvodnění na stránkách ministerstva však není úplně relevantní. Měl byste mít například k dispozici data kolik škol nebo tříd tohoto typu je v karanténě. A neplatí argument, že všude jde jen o malé skupiny. Kolegové argumentují, že leckde mají i více než šest žáků ve třídách a riziko komunitního šíření vnímají jako vysoké. Cítí se ohroženi a vysvětlení na stránkách ministerstva považují za nedostatečné. 

Chci Vás požádat, aby se uzavření škol na nezbytnou dobu týkalo i škol speciálních. 

S pozdravem 

František Dobšík, předseda ČMOS PŠ


Další informace naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. října 2020 v 12:33  

Souhlasím.

V naší škole zřízené dle § 16, odst. 9 jsou třídní kolektivy kolem 10 žáků bez povinnosti nosit roušky!
I my se cítíme se být ohroženi.
MIlan Sosík

Iva Jur. řekl(a)...
28. října 2020 v 15:35  

Vypadá to, že jde o naprostou neznalost terénu ze strany některých "orgánů".
Ve třídách zřízených podle § 16, odst. 9 ŠZ může být vzděláváno 6 až 14 žáků, pravidla záleží na tom pro jaký druh SVP je třída zřízena. Naše škola má ve třídách pro děti se závažnými poruchami učení vždy 11 a více žáků a pro LMP též 11 a 13 žáků.
Máme i třídy pro žáky ZŠ speciální, zde je zapsáno do 8 žáků, mnozí z nich "plenovaní". Jsou to děti s různými přidruženými zdravotními problémy. Dle manuálu MŠMT jsou děti i pedagogové bez roušek ...
Kdo zná tuto práci s dětmi, jasně si dovede představit, jak je obtížné zajistit "standardní" hygienické podmínky.
V první vlně se bez problému vzdělávali distančně - online děti s poruchami učení a dovednosti mají, prvňáci bez problémů čtou, počítají a i psaní dohnali.
V druhé vlně jsme od 14. 10. neustále nevybíravě atakováni částí rodičů, kteří mají strach o své děti a chtějí je vzdělávat distančně, cítí se diskriminováni. Nemají možnost svobodné vůle ani nárok na ošetřovné. Někdo kompetentní by se nad tím měl zamyslet. Iva Jurnečková

Radek Sárközi řekl(a)...
28. října 2020 v 17:20  

Totéž navrhla i Pedagogická komora. A dokonce i ČOSIV...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.