Pražské matky: Pěšky do školy startuje!

úterý 22. září 2020 ·

Včera začal už 3. ročník akce Pěšky do školy. Organizace Pražské matky, která akci pořádá, vyzývá rodiče, aby i v této době raději nechali auto doma a dali ráno zelenou aktivnímu způsobu dopravy. Pro zdraví jejich dětí je to ta nejlepší volba. Otevřme společně školní ulice a okolí škol pro lidi – pro školáky a jejich rodiče. Proč? Protože ráno dělá den! Odměnou budou společné chvíle s dětmi, zdraví a také momenty, které doprava autem nikdy neumožní. 


Projekt Pěšky do školy se poprvé uskutečnil v roce 2017 a od té doby se školy z celé České republiky, ale také rodiče, kteří mají chuť si s dětmi užít tak trochu jiné ráno, zapojují každoročně. Aktuálně se zapojilo již 45 škol, které budou pořádat pěší dny. Rodiče se mohou nezávisle na školách přidat v rodičovské výzvě kdykoliv od 21. září do 26. října. Chůze totiž prospívá našemu zdraví – spaluje tuky, okysličuje mozek, posiluje imunitu, pomáhá zůstat fit a v dobré náladě. Fakta mluví jasně: znečištěné ovzduší, které je především ve velkých městech způsobeno hlavně automobilovou dopravou, způsobuje v ČR na 10 000 předčasných úmrtí ročně. 

Patronkami akce jsou PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, a prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., imunoložka a mikrobioložka, místopředsedkyně Učené společnosti ČR. Co o projektu řekly? Vše najdete v odkazu https://1url.cz/@patronky. 

Pěšky do školy se koná pod záštitou MŠMT, Magistrátu hl. města Prahy, deseti krajských měst a je součástí aktivit Evropského týdne mobility, který podpořil Miloš Vystrčil, předseda Senátu České republiky slovy: 

"Nejvíce preferuji městskou mobilitu, která spoléhá na vlastní nohy. Myslím si, že kam můžeme dojít pěšky, tam bychom měli chodit pěšky a kam můžeme doběhnout, tak bychom měli doběhnout. A teprve potom bychom měli přemýšlet o jiných dopravních prostředcích, s tím, že bychom měli upřednostňovat ty ekologické.“ 

V roce 2019 se do projektu zapojilo 50 škol z 21 obcí a celkem 14 405 dětí. Nejde však o první projekt, který se snaží oživit tuto tradici. Kampaň Walk to school se koná ve Velké Británii, v Holandsku, v Německu, ve Švýcarsku, v USA, v Kanadě nebo v Austrálii a v dalších zemích. 

Cílem akce Pěšky do školy jsou bezpečné ulice pro chodce. Bude-li u škol méně aut, bude tam bezpečněji pro děti, které přijdou pěšky, přijedou na koloběžce nebo na kole. Před školou může být nepřehledné a nebezpečné parkoviště, nebo prostor, kde si budou hrát děti a povídat rodiče. Změna začíná u každého z nás. Pokud děti naučíme chodit, pomůžeme jim pochopit pravidla silničního provozu a snáz poznáme ten správný čas, kdy už mohou vyrazit samotné. Pojďte s námi – přihlaste se zde. 

Řecký lékař Hippokrates považoval chůzi za nejlepší lék. Je to lék na bolavý svět, znečištěná města, na lidské tělo i duši. Teď je ten správný čas chodit. Města, ve kterých mají prostor chodci, mají čistší vzduch a zdravé obyvatele. 


1 komentářů:

DaPa řekl(a)...
22. září 2020 v 23:19  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.