Roušky omezují výuku, tvrdí ředitelé škol. Část rodičů nechává děti doma

úterý 22. září 2020 ·

Několik hodin denně se žáci musejí v letních teplotách potit ve třídách s rouškami na tvářích. Část rodičů proto nechává děti raději doma. Někde se ředitelé škol dívají na takový způsob prevence skrz prsty, jinde věří, že skutečně pomohou udržet děti i učitele ve školách, aniž by onemocněli covidem nebo museli do povinné karantény. Všichni se ale shodnou, že kvalita výuky s povinností nosit roušky při hodinách znatelně klesá. Reportáž přináší iDNES. 


Důvodů je podle nich hned několik. Nejčastěji zaznívají argumenty, že několik hodin s nasazenou rouškou se při současném rázu počasí nedá vydržet. „Není to příjemné pro nikoho z nás ani pro děti. Na druhou stranu nechceme, aby se opakovala situace ze začátku září, kdy jsme nemohli pořádně ani zahájit školní rok,“ vysvětluje ředitel bechyňské ZŠ Františka Křižíka Milan Kožíšek. Škola musela být jen půl hodiny po začátku letošního školního roku uzavřena a celý pedagogický sbor skončil v karanténě. 

Podobné zkušenosti mají i v ZŠ a MŠ Husova v Táboře, kde vedení školy usilovalo o možnosti používat místo roušek ochranné štíty. „Jenže oficiální informace od hygieniků je taková, že samostatně takovou pomůcku používat nemáme. Část rodičů se na nás už obrátila kvůli tomu, abychom roušky zrušili, jenže to jako ředitel samozřejmě nemohu,“ naráží ředitel školy Petr Zamrzla na další z problémů, které s pedagogickým týmem musel řešit. Rodiče pak podle něho v několika případech zareagovali tak, že své děti raději nechali doma s omluvenkou. 



Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. září 2020 v 12:42  

Raději z rouškou ve škole, než málo efektivní distanční výuka. Raději dodržovat všechny hygienické předpisy, než chodit starším kolegům na pohřby. Buďme solidární a nesobečtí. Buďme opět lidmi.

Laďka Ortová řekl(a)...
22. září 2020 v 16:32  

Děti patří do školy! Raději s rouškou než vůbec.

BP řekl(a)...
22. září 2020 v 17:35  

Jsou tu ale sobečtí žáci a jejich rodiče, kteří je v tom podporují, a ti odmítají roušku nosit. Bohužel jim na životech ostatních asi nezáleží.
Jejich důvody jsou směšné. 7h se v ní prostě odmítají pařit.
A my v ní třeba těch 7h musíme učit a mluvit.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2020 v 21:35  

BP

Jedná se vesměs o zpovykané dětičky z podnikatelského prostředí. Je jich jen málo, ale dělají rámus jako celý národ.

Unknown řekl(a)...
22. září 2020 v 23:37  

Pokud zůstanou roušky dlouhodobě, zvýší se počet zdravotních problémů, a to nejen plic, ale i dalších orgánů. Tělo potřebuje kyslík a hluboké nádechy. Mělké, povrchní dýchání již vydechnutého vzduchu, je cestou k velkým celkovým zdravotním obtížím. Rouška po 30ti minutách zvlhne díky teplému vydechovanému vzduchu. V tomto prostředí se tvoří bakterie a plísně. Navíc jsou roušky vysoce kontaminované špatným zacházením. Nandat, sundat, odložit při obědě, nechat v kapse, v aktovce. Veškeré tyto částice ohrožují tvorbu vyrážek, ekzémů, oparů. Hrozí nebezpečí zánětů dýchacích cest, onemocnění plic. Díky špatné výměně vzduchu bolesti hlavy, únava, ospalost, ztráta pozornosti. Je ohrožená přirozená imunita.

mirek vaněk řekl(a)...
23. září 2020 v 8:25  

Kecy. Rouškou je dle pokynů MŠMT i šátek či šála. Takže každý si může připravit roušku dle svých potřeb a měnit ji jak často chce.
Kdo chce hledá způsoby a kdo nechce hledá důvody.
Rouška snižuje riziko a čím je kvalitnější tím víc. Pořád lepší než prskání face to face.
Bezohlední jsou všude, jak ve škole, tak na ulici či silnici. Je na zákonech, aby ochránili ohrožené.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.