Nakažených bude i 2 tisíce denně. Myslím, že snad každý vidí, že se něco děje, říká Prymula

pátek 11. září 2020 ·

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula se domnívá, že za dva až tři týdny budou vysoké denní nárůsty nakažených. Konkrétně by se měly pohybovat okolo dvou tisíc. Podle bývalého šéfa hradecké nemocnice je záchranou vakcína. Ta ruská s názvem Sputnik podle něj špatná není. Rozhovor přináší MF DNES.



Roman Prymula (mzcr.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Takže můžeme očekávat denní nárůsty i přes dva tisíce? 

Teoreticky to možné je.

Takhle se může stát, že za chvilku budou v karanténě tisíce lidí. 

V karanténě určitě tisíce lidí budou. Na druhou stranu je snaha ji nějakým způsobem racionalizovat. Zkrátila se na deset dnů a měli by do ní odcházet jedinci, kteří byli skutečně v přímém kontaktu s nakaženým. To znamená, že do karantény nepůjde třeba celá třída nebo sborovna, ale že by se měly vytipovávat úzké kontakty. Nikoliv, aby to bylo plošné. 

Mnoho lidí ale stále nevěří, že nějaký virus existuje a považují to za běžnou chřipku. Co byste jim řekl? 

Myslím si, že to je ten zásadní problém, proč jsme tam, kde jsme. Je to kombinace rozvolnění opatření a přístupu obyvatel k problému po zvládnutí první vlny. Myslím si, že je tady skutečně druhá vlna. První vlna u nás nezanechala prakticky žádné stopy, úmrtnost se nezměnila. Lidé si začali myslet, že už se nás to nemůže vůbec týkat. Teď tady je druhá ataka, byť v tuto chvíli je smrtnost nižší. Ale pokud to pustíme tak, že budeme mít tisíce nakažených denně, tak se to promítne do počtu hospitalizovaných a lidí, kteří potřebují plicní ventilaci a do úmrtí. Myslím, že snad každý vidí, že se něco děje. Dochází i k nárůstu klinických příznaků. Teorie, že tady nic není, budou bohužel do dvou až tří týdnů jasně vyvráceny vývojem událostí.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.