Inkluze učí děti vnímat jinakost, navzájem se obohacují, míní expertka

úterý 8. září 2020 ·

Inkluzivní vzdělávání děti učí spolupracovat s ostatními, navzájem se obohacují, myslí si předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková. „Inkluze znamená možnost přijetí všech dětí ze spádové oblasti do běžné školy, zároveň počítá ale s tím, že děti, které potřebují opravdu speciální vzdělávání, jej dostanou. Všechny děti se vzdělávají svým tempem, svým vlastním způsobem, o tom je inkluze,“ vysvětlila v pořadu iDNES Rozstřel Laurenčíková.




Odpůrci pokládají za hlavní bariéru společného vzdělávání plné třídy dětí. Školy se podle nich také potýkají s nedostatkem financí na asistenty. To však Laurenčíková odmítá. „Finančních prostředků na asistenty pedagoga jde nyní mnohem více než před rokem 2016,“ tvrdí.

Mnoho lidí v dospělém věku podle Laurenčíkové nemělo vlastní zkušenost s inkluzí, proto ji vidí negativně. „Děti se navzájem rozvíjí, učí spolupracovat s ostatními, jeden od druhého, rozumět tomu, že někdo potřebuje třeba jiný přístup, to se jim může hodit v dospělém životě. V pracovním kolektivu se také musíte vypořádávat s kolegy,“ myslí si expertka na inkluzivní vzdělávání.

Odliv dětí ze základních škol na víceletá gymnázia nebo na výběrové školy není podle expertky důsledek přímo inkluze, ale odráží více problémů dnešního vzdělávání.



Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
8. září 2020 v 13:38  

Inkluze byla spuštěna jako nepřipravený projekt!
Paní Laurenčíková, jak obohatí psychiatricky nemocné dítě to šikovné, když jej hlasitě a nepřetržitě ruší ve výuce, a rodiče ho nechtějí medikovat - tak jej prostě nemedikují?
Nebo, proč mám jako učitelka být vystavena riziku, že se mi velký kluk s Aspergerem začne prát - může dojít ke zranění a já dle pokynů nemám fyzicky zasahovat! Kluk třeba i se zraní, nebo někoho. Chcete mi říci, že nějaký školní právník mě vyseká z průšvihu?
Je toho mnoho i to, že většina odborníků inkluzi nedoporučila. Nechtějte nám namluvit, že je důvodem to, že ti odborníci nemají zkušenosti s inkluzí, protože jsou staří a neprožili ji, jak píšete!
K asistentům - většina jsou to laici - možná vyškolení ale jejich kvalitu práce nikdo nezastřešuje a nekontroluje!! Možná je to teď už jinak ale to je právě ta NEPŘIPRAVENOST!!
Já to vidím tak: Měla jste sen a teď všichni skáčou, aby Vám ho splnili. Proč? To tu nemá smysl rozepisovat.
Možná přímo Vy byste nám mohla prozradit Vaše pravé motivace, proč montujete tak vehementně inkluzi do škol!
Vůbec bych se nezlobila, kdybyste reagovala - vstoupila do diskuze..

Anonymní řekl(a)...
8. září 2020 v 15:05  

"Vůbec bych se nezlobila, kdybyste reagovala - vstoupila do diskuze.."
To se nikdy nestane. Je to jen prázdná proklamace.

Ivo řekl(a)...
8. září 2020 v 20:34  

...obohacují šikanou :-( :-(

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.