Covid zavírá školy a třídy, ovlivnil výuku už na 60 školách. Přesný manuál, jak učit, jim chybí

středa 9. září 2020 ·

Celkem podle informací z krajských hygien koronavirus ovlivnil výuku zhruba na 60 školách, kde jsou v karanténě celé třídy nebo alespoň část žáků. Úplně zavřených je něco přes 10 škol... Kantoři podle nového školského zákona musí děti, které takto zůstaly doma, vyučovat vzdáleně přes počítač. V tom je ale problém. Ministerstvo přesně neřeklo, jak to má vypadat, a školy tak mají potíž, jak výuku zorganizovat, přes jaké programy, jak zajistit, aby děti měly přístup k systému. Ve výuce jsou tak zmatky, každá škola vymýšlí styl výuky na koleni. Reportáž přináší MF DNES.



„V manuálu, který jsme od ministerstva dostali, je to, že si máme výuku přizpůsobit možnostem školy a dětí. Když třeba ale chceme vyučovat přes Microsoft Teams, polovina rodičů řekne, že nemá počítač, internet nebo tento program nainstalovaný. A proto to řešíme tak, že úkoly posíláme přes e-mail, zveřejňujeme na stránkách školy,“ popisuje ředitel školy v Novém Rychnově Vladimír Srb.

Podobná škola na druhém konci republiky, která je kvůli koronaviru celá uzavřená, popisuje své trable ještě detailněji. „S desetiletými dětmi nemůžeme komunikovat na Messengeru, protože nesplňují věkovou hranici k jeho užívání, nemůžeme přes Whatsapp, protože ten je na tom stejně. Neexistuje platforma, kde bychom mohli s dětmi komunikovat přímo, a tak to prostě porušujeme, protože nic jiného nám nezbývá. Ministerstvo nám dalo úkol vyučovat distančně, ale jak to udělat, to nikdo neřekl,“ říká ředitel školy, který nechce zveřejnit z pochopitelných důvodů své jméno. „Povinná distanční výuka je totální zmatek,“ rozčiluje se.

Ministerstvo školství na podrobnějších pokynech teprve pracuje. „V tuto chvíli se pro školy připravuje metodika pro vzdělávání distančním způsobem,“ ubezpečuje mluvčí ministerstva Aneta Lednová.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
16. září 2020 v 1:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
16. září 2020 v 1:04  

Podrobný resp.přesný manuál platný pro všechny školy je podobný nesmysl jako jednotná státní maturita.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.