Informatika se bude učit víc a jinak. Ministerstvo ale o zásadních změnách téměř nekomunikuje

čtvrtek 17. září 2020 ·

Z informatiky by se měl stát mnohem důležitější předmět, třeba na úrovni dějepisu. Za celou školní docházku byla dosud povinná jedna hodina informatiky týdně ve dvou ročnících. Nyní by měla být na prvním stupni povinná ve dvou ročnících a na druhém stupni ve všech čtyřech. "Definitivní verzi ale ještě musí schválit náš úřad," uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová v reportáži Hospodářských novin.



Aneta Lednová (msmt.cz)
Změnit se má také to, co se žáci ve výuce dozvědí. Už by nemělo jít primárně o ovládání počítače, psaní a úpravu textů. To by se žáci měli naučit třeba v češtině, kam práce s textem patří. Vytváření tabulek by zase měli probrat v matematice. V hodinách informatiky by měl zůstal prostor na robotiku či základy programování.

Nyní probíhají závěrečná jednání o tom, které předměty se budou muset osekat, aby se uvolnily hodiny na informatiku. Asociace ředitelů základních škol, již k jednání přizvalo ministerstvo letos na jaře, si prosadila, že se ubere část výtvarné či hudební výchovy, občanské výchovy a přírodopisu. "Na tom jsme se shodli. Pokud by s tím nějaký ředitel nesouhlasil, tak má možnost si tyto předměty doplnit z takzvaných disponibilních hodin, které může použít, na co chce," říká předseda asociace Michal Černý.

Podle něho je chyba, že o tak zásadních změnách ministerstvo vůbec nemluví. "Pak hrozí, že reakce učitelů bude odmítavá," dodává Černý. Sám inovacím fandí, ale upozorňuje, že právě komunikace a podpora učitelů budou klíčové. Dá se očekávat, že řada z nich se změnám bude bránit.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Silvie A. řekl(a)...
17. září 2020 v 14:48  

je chyba, že o tak zásadních změnách ministerstvo vůbec nemluví. "Pak hrozí, že reakce učitelů bude odmítavá"

Tohle ministerstvo odhadlo dobře. Čím víc o tom budou ministeriálové kafrat, tím odmítavější bude reakce.

IMO mlčení ministerstva není chyba, jenom je to polovičaté. Nejen že by o tom neměli mluvit, ale ani by na to neměli myslet a HLAVNĚ by v tom neměli nic dělat.

Eva Adamová řekl(a)...
17. září 2020 v 17:51  

No proboha!!! Vidím minimálně dvě zásadní úskalí.

1. Nedostatek lidí, kteří to budou schopni vyučovat. Vždyť informatiku na základkách nemá kdo učit ani dnes, kdy je jí podstatně méně hodin. To ji budou učit výtvarkáři, rodinkáři, občankáři a hudebkáři, kteří přijdou o své hodiny? A to ještě nemluvím o tom, že většina češtinářů neumí word sama slušně používat, jak asi tedy budou schopni ho učit v hodinách češtiny?

2. Vysoká finanční náročnost této švancparády. Hodiny, na které se třídy nedělí budou nahrazeny hodinami informatiky, která se ve třiceti lidech učit nedá. Na velkých školách to hodí i celý učitelský úvazek navíc. Kde na to stát vezme peníze?

Ivo řekl(a)...
20. září 2020 v 4:53  

Slogan pana Klause st. zní: NEVIDITELNÁ RUKA TRHU VŠE VYŘEŠÍ, NE?? Hlavně, že jste je všichni 20 let volili A NYNÍ SE DIVÍTE JAKÉ NEDOZÍRNÉ NÁSLEDKY TO MÁ!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.