Školy se připravují na nový začátek. Chystají se různé varianty výuky, jak to bude s doháněním učiva?

pondělí 17. srpna 2020 ·

„V návrhu, jejž jsem viděl, byly pokyny přehledně rozděleny na informativní, doporučující a závazné. To se mi velmi líbilo, doufám, že to tam zůstane. Po stránce obsahové by nám manuály měly především pomoci v konkrétních situacích. Jaká opatření použijeme preventivně při různých stupních ohrožení s ohledem na takzvaný semafor ministerstva zdravotnictví a jaká v případě, že nás nákaza zasáhne. Zároveň bychom rádi měli jistotu, že když podle nich budeme postupovat, nemůžeme nic zásadního pokazit. A že dostatečně ochráníme děti i učitele,“ říká v rozhovoru pro Lidovky prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Michal Černý (repro ČT)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jak se základní školy chystají na začátek školního roku s ohledem na covid-19? 

Opatření, která připravujeme, by se dala rozdělit na pedagogická, hygienická a organizační. Nejjednodušší jsou hygienická, protože dezinfekci, roušky, teploměry a další věci máme ještě z jara a není problém dokoupit další. Peněz většinou budeme mít dost: na jaře jsme ušetřili za provoz v době, kdy se neučilo a nevařilo.

Po pedagogické stránce budeme především muset zjistit, jak velké mezery děti mají, a vymyslet, jak jim je pomůžeme překonat. Zároveň je třeba na úrovni škol rozhodnout, které neprobrané učivo z loňska oželíme a které budeme muset dohnat. Po organizační stránce je nutno připravit se na některá omezení, jež bychom se měli dozvědět v rámci slibovaného manuálu od ministerstva školství. Tuším, že budeme muset řešit střídání učeben, střídání žáků ve skupinách, hromadné akce a možná i nějaké výjezdy.

Požádalo vás ministerstvo školství o konzultace při přípravě manuálů pro školy, které plánuje zveřejnit v pondělí? 

Ano, měl jsem možnost se vyjádřit k nějaké počáteční, hodně pracovní verzi některých manuálů. A vím, že nás bylo osloveno víc.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.