Ředitelé dostanou manuály, jak se chovat, řekl Plaga. Červená na semaforu školy automaticky neuzavře

neděle 2. srpna 2020 ·

Školy se na podzim budou řídit podle koronavirového semaforu, který před několika dny představilo ministerstvo zdravotnictví. Červená barva semaforu ale nebude pro školy v příslušném regionu nutně znamenat jejich uzavření. „Bude to hlavně na jednotlivých hygienických stanicích, které vyhodnotí situaci a rozhodnout, zda uzavřou konkrétní třídu, kde se nákaza vyskytne, nebo celou školu,“ řekl ministr školství Robert Plaga. Tématu se věnuje server iROZHLAS.



Robert Plaga (msmt.cz)
Plagův resort ale bude hygienické stanice žádat, aby postupy sjednotily a nestalo se, že v regionech, pro která budou podle semaforu platit stejná opatření, dostanou ředitelé od hygieniků rozdílné pokyny. „Chceme jasnou představu jak postupovat, aby si byli ředitelé jisti, jak žáka izolovat a tak dále,“ řekl Plaga...

Jaká konkrétní pravidla budou pro školy platit, například pokud se jejich region ocitne zbarven červeně, se ale zatím stoprocentně neví. „Nemusí být stoprocentně jisté, že červená barva školu omezí. Je to ale varianta. Nemyslím tím za každou cenu zavření školy. Budeme se snažit o lokalizaci řešení, abychom nemuseli výuku omezit více než je potřeba,“ řekl ve vysílání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministr proto nedokázal odpovědět na otázku, zda budou se začátkem školního roku pro všechny školy platit jasně dané kroky pro případ nepříznivé epidemiologické situace. „Chceme jít cestou lokalizovaných opatření. Není na místě, pokud je v jedné třídě nakažený jeden žák, zavírat celou školu. Jiná situace je, když bude nakažených více napříč školou, třeba i včetně zaměstnanců,“ řekl Vojtěch.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. srpna 2020 v 16:15  

Desatero hygienických zásad při 2. vlně koronaviru:
1.Celoročně mějte v každé třídě otevřená okna. Koronavirus se na nikom nezachytí a prolétne ven.

2.Celoročně užívejte v každé třídě i doma od rána do večera roušku či respirátor. Toto hygienické opatření zklidní napjatou atmosféru nejen v třídních kolektivech, ale i ve vašem rodinném prostředí.

3.Žáky nepřetěžujte. Budou-li mít pocit, že jsou psychicky, výukově či sociálně přetěžováni, doporučte jim, aby se učili online v domácím prostředí. Sníží se tím stres nejen u učitelů, ale i mnohých žáků.

4.Při vyučování raději nemluvte, nebo omezte výklad školního učiva na minimum. Snížíte tak riziko nákazy koronavirem.

5.Budete-li přesto při vyučování mluvit na své žáky, často si umývejte ruce, a to nejlépe po každé vyučovací hodině. V případě nutnosti i v průběhu vyučování (např. po ústním zkoušení žáka u tabule).

6.Před vstupem do třídy, ale i při vyučování používejte zásadně jednorázové ochranné rukavice. Po jejich použití rukavice spalte ve školní kotelně.

7.Po ukončení písemné práce žáků všechny sebrané materiály pečlivě vydezinfikujte.

8.Zjistíte-li ve své třídě dítě nakažené koronavirem, potom do karantény odešlete všechny spolužáky v jeho okolí, kteří se nacházejí v okruhu 5 metrů.

9.Zjistíte-li ve své třídě dva i více žáků nakažených koronavirem, potom dezinfikovaným ukazovátkem ukažte na vyvěšeném semaforu na červenou barvu a všechny spolužáky ve třídě odešlete do karantény.

10.Máte-li pocit, že na vás ve třídě číhá koronavirus, vyučujte žáky zásadně co nejblíže otevřeným dveřím školní třídy, abyste měli možnost rychlého úniku na chodbu či do sborovny.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2020 v 21:29  

"Červená na semaforu,...."

Jen aby pak nebyla ta červená nahrazena černou. To samozřejmě nikomu nepřeji.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.