Fučík: Bonviván, hrdina, "umělý" idol, či autor, jenž Reportáží ovlivnil generace?

neděle 23. srpna 2020 ·

"A my tu najednou už nemáme mramorového černobílého hrdinu, ale rozporuplného chlapa, který psal svou reportáž s vědomím, že z rukou gestapa už nevyvázne. Nacisty chtěl proto porazit alespoň symbolicky přes odkaz Reportáže psané na oprátce, což se mu paradoxně i podařilo," popisuje jeden z cílů výstavy o Juliu Fučíkovi na Vítkově historik Kamil Činátl. Reportáž přináší online deník Aktuálně.



Julius Fučík (wikipedia.org)
Historici dnes považují Julia Fučíka za významného spisovatele, který napsal silný literární text s mimořádnou hodnotou. Zajímavé je pro ně i to, jaký měl Fučíkův text složitý a vrstevnatý osud od roku 1945 až po dnešek. I to prý zvyšuje hodnotu tohoto díla.

Fučík byl přetvořen ve státem kontrolovaný konstrukt mladého hrdiny. "Něco analogického se dnes mimochodem děje například v popkultuře, showbyznysu či reklamě. V totalitě, ale i v demokracii jsme tedy svědky až nekritického vytváření idolů. A možná i falešných symbolů. S pomocí Fučíkova dramatického životního příběhu mohou tedy dnes mladí lidé lépe a racionálněji porozumět technologii výroby současných 'idolů'," míní Činátl.

"Zaníceně diskutujeme o tom, zda měla, či neměla být odstraněna socha maršála Koněva anebo zda jsme se měli, či neměli bránit v roce 1938 nacistickému Německu. A stejné je to s Fučíkem. Jeho příběh je mimořádně dobrá příležitost k rozvíjení kritického myšlení o zlomových etapách naší historie," domnívá se Kamil Činátl.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

laimes řekl(a)...
23. srpna 2020 v 9:25  

nebyl žádným umělým idolem ale zcela reálným,"když hrál na plovárně volejbal,vzdychaly jsme všechny,od puberťaček po vdovy",tak pravila zasněně má babička,když jsem za domácí úkol psal něco o Fučíkovi

mirek vaněk řekl(a)...
23. srpna 2020 v 11:53  

Každý je jen člověk.
Jeho činy, prostředí i mediální prezentace umožní jeho glorifikaci či zatracení.

Jedna věc je posmrtná glorifikace, jiná je jeho literární a novinářská tvorba a skutečný život. Proto je dobré studovat dobové prameny a udělat si obrázek. I názory pamětníků, pokud jsou, o mnohém vypovídají.
Nikdo není černobílý. I když je to pro některé obdivovatele či zatracovatele jednodušší.
A to se týká všech - Havla, Masaryka, Karla IV., Gotwalda, Stalina, Hitlera aj.

Michal Komárek řekl(a)...
23. srpna 2020 v 12:05  

Pane Vaňku,

nikdo není "černobílý", to je pravda. Ale zařadit na základě této teze do jednoho výčtu Havla, Masaryka, Stalina a Hitlera... svědčí minimálně o špatném vkusu...

laimes řekl(a)...
23. srpna 2020 v 16:33  

upřímně řečeno,najít po válce prototyp národního hrdiny pro mládež nebylo zase tak snadné,hrdinové byli,východní i západní fronty ,odbojáři,partyzáni,koncentráčníci apod. jenže po válce si všichni vzájemné vyřizovali účty,a to nejen z doby válečné,ale i předválečné,Fučík jako jeden z mála splňoval základní požadavky: 1/byl mrtev 2/popravili jej němci 3/nebyl v koncentráku,nebyl v moskvě ani v londýně 4/nikoho neudal-prostě nemohl 5/ provozoval odboj-byť sólově 6/ měl pozitivní vztah k sssr-alespoň ve svých dílech 7/byl známou oblíbenou předválečnou společenskou osobností-s výjimou některých manželů.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.