Studenti dnes budou diskutovat s politiky o korupci

pondělí 10. října 2011 ·

Jeden svět na školách dnes pořádá debatu studentů středních škol se zástupci politických stran na téma korupce. Mladí lidé budou diskutovat o postavení korupce ve společnosti, vztahu korupce a politiky, i konkrétních korupčních kauzách. Debata je realizována v rámci letošní konference Forum 2000: „Demokracie a právní stát“.



Debata Naše korupce je součástí projektu Kdo jiný?, programu Jeden svět na školách, společnosti Člověk v tísni, zaměřeného na podporu aktivního občanství mladých lidí. Navazuje na Studentské volby 2010, setkání studentů s politiky – Naše Praha a Naše minulost, i další aktivity pořádané pro středoškolské studenty na téma korupce během festivalu Jeden svět 2011.

„Mladí lidé považují korupci za jeden z nejzávažnějších problémů České republiky. Tento názor často slýcháme od studentů středních škol a potvrdilo jej také několik dotazníkových šetření, která jsme realizovali. Z našich průzkumů také dále vyplývá, že mladí lidé politikům příliš nedůvěřují. Debata Naše korupce, stejně jako debaty a aktivity předchozí, jsou příležitostí se ptát, naslouchat a diskutovat. A to pro obě strany – jak pro mladé publikum, tak pro pozvané politiky,“ říká ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Právě studenti dnes dostanou šanci zeptat se politiků na postavení korupce ve společnosti, provázanost korupce s politikou či konkrétní korupční kauzy. „Mám právo zasahovat do dění na politické scéně. Jsem občan, kterého zajímá, za jakého režimu a vlády ve své zemi žije. Myslím si, že úplatkářství je úplatkářství a týká se nás všech. Proto jsem zvědavá, jak se k tomuto tématu staví členové politických stran,“ vysvětlila jedna z účastnic setkání, studentka SOŠ Hnězdenská na Praze 8 Michaela Berkovičová.

Setkání proběhne od 12 do 13.30 hod. v prostorách budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 a účast přislíbili: Mikuláš Ferjenčík (ČPS), Marie Benešová (ČSSD), Ondřej Liška (Strana zelených), Pavel Severa (TOP 09) a Karolína Peake (Věci veřejné). Moderátorem akce bude Jan Urban (VŠ pedagog New York University in Prague).

Osloveny byly politické  strany, které ve Studentských volbách 2010 organizovaných programem Jeden svět na školách získaly více než pět procent hlasů a mají zastoupení ve všech krajích České republiky. S výjimkou ODS vyslaly své zástupce na debatu všechny oslovené strany.

Debata je organizována ve spolupráci s Nadací Forum 2000 a proběhne jako doprovodná aktivita letošní konference Forum 2000: „Demokracie a právní stát“.

4 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
10. října 2011 v 13:23  

Korupce je svinstvo. Studenti si to s politiky dozajista vyříkají pěkně zostra. Nic jim nedarují. Ne mnozí ze studentů se ovšem s korupcí běžně setkávají osobně.
Proto by neměli zapomenout na souběžně existující a školnímu prostředí bližší klientelismus. Tam už nějakou praxi mít mohou.
Kterak se třeba na příslušnou školu dostali a jak si lepší klasifikaci zajistili. Přes maminku či tatínečka. Co se v mládí naučíš ...

Anonymní řekl(a)...
10. října 2011 v 15:38  

Ztráta času – pro studenty

Anonymní řekl(a)...
10. října 2011 v 19:09  

To opravdu nemá cenu, to by studenti museli rychle vyměnit celý parlament, vládu,... ostrakizovat politické strany někam za Ural . Vyměnit soudce, státní zástupce, obecní zastupitelstva. Tato společnost je tak prorostlá korupcí, že to už dávno pěkné není. S těmi politiky, se kterými chcete studenti debatovat, nejdříve prolustrujte kolik mají bankovních kont, vil, bazénů,... a zda si na to z veřejných peněz mohli našetřit a která politická strana toto prověřování nechce. Taky si dejte pozor, aby jste při debatě - kritice nebyli označeni za levičáky a nebyli vyvedeni ze sálu. Ignorant

Luděk Blaha řekl(a)...
10. října 2011 v 23:16  

To opravdu nemá cenu

Já bych, pane Ignorante, nebyl až tak skeptický. Studenti se lecčemus mohou od politiků přiučit.
Vhodně volenými dotazy se mohou dozvědět, jakých chyb se vyvarovat ve své budoucí praxi dojičů státního rozpočtu.
Myslím, že je nejvyšší čas zařadit téma dojení do výuky jako samostatný předmět a ne to řešit jen nějakými atomizovanými projektovými dny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.