ČŠI: Úroveň gramotností žáků na ZŠ a SŠ ve školním roce 2018/2019

úterý 14. ledna 2020 ·

Ve školním roce 2018/2019 bylo předmětem zájmu České školní inspekce v pořadí druhé hodnocení rozvoje jazykové, přírodovědné a informační gramotnosti na základních a středních školách. Hlavním cílem hodnocení bylo posouzení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání se vztahem k uvedeným gramotnostem, přičemž dosažená úroveň vybraných aspektů jazykové gramotnosti byla hodnocena u žáků 4. ročníků ZŠ, přírodovědné gramotnosti u žáků 8. ročníku ZŠ a informační gramotnosti u žáků 3. ročníku SŠ, včetně odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Hodnocení je založeno na informacích z prezenčních hodnoticích aktivit přímo ve školách, z výběrového zjišťování dosažené úrovně gramotností žáků realizovaného prostřednictvím inspekčního systému elektronického testování InspIS SET a z doplňujícího elektronického dotazování žáků a učitelů.



Jedním z výstupů hodnocení pak je také formulace doporučení na úrovni školy a jejího zřizovatele a na úrovni vzdělávacího systému. 

Doporučení pro MŠMT 

• Koordinovat činnost systémových projektů a krajských a místních akčních plánů s cílem uplatňovat konkrétní výstupy zaměřené na rozvoj gramotností žáků do podpory práce učitelů a škol.
• Podporovat realizaci dovednostně orientovaného vzdělávání formou nabídky vhodných vzdělávacích programů pro sborovny (např. práce s uvolněnými úlohami z mezinárodních šetření PISA, PIRLS a TIMSS).
• Podporovat utváření prakticky orientovaných didaktických pomůcek zaměřených na rozvoj gramotností.
• Věnovat pozornost skupinám žáků více ohrožených nízkou úrovní gramotností (např. socioekonomické charakteristiky).
• Věnovat pozornost dosažené úrovni gramotností žáků při jejich průchodu vzdělávací soustavou 

Doporučení školám a zřizovatelům škol 

• Hledat a podporovat zavádění účelných vzdělávacích strategií pro rozvoj gramotností žáků.
• Věnovat pozornost rozvoji dovedností kladoucích vyšší nároky na vlastní iniciativu a kreativitu žáků, posilovat praktickou orientaci výuky, usilovat o časté zařazování náročnějších vzdělávacích situací vyžadujících aktivaci dovedností žáků pracovat s informacemi a řešit problémově orientované úlohy a často vystavovat žáky působení cizojazyčného prostředí (např. rodilý mluvčí, jazykové pobyty, CLIL).
• Podporovat rozvoj gramotností žáků napříč předměty a vzdělávacími oblastmi, a to včetně spolupráce učitelů při plánování takto pojaté výuky.
• Podporovat rozvíjení kompetencí učitelů v oblasti gramotností, včetně mezipředmětových souvislostí a účelného využití didaktické techniky.
• Při respektování finančních možností realizovat opatření pro zlepšování materiálních podmínek škol k rozvoji gramotností žáků.
• Podporovat síťování partnerů s cílem zvyšovat úroveň internacionalizace škol i úroveň spolupráce škol s praxí.
• Zvyšovat kvalitu koncepčního řízení školy v oblasti digitálních technologií.
• Ve výuce věnovat pozornost otázkám bezpečnosti a etiky v on-line prostředí.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
14. ledna 2020 v 7:31  

Že by něco konkrétního?

Co vlastně zjistili?

Lenka Pokorná řekl(a)...
14. ledna 2020 v 19:47  

Co vlastně zjistili?

Já myslím, že zjistili především to, že neumí udělat testy.

Test jazykový pro 4. ročník sesmolili velmi lehký, protože úspěšnost 92 % je vzhledem k tomu, že podstatná část dětí neumí pořádně číst ani česky, směšná.
Test přírodovědné gramotnosti sesmolili zase poměrně obtížný. Podle mne nemá vůbec smysl se těmito testy a výsledky z nich zabývat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.