Martin Šimáček: Školská vyhláška, která nemyslí na děti

čtvrtek 6. prosince 2018 ·

„Ministerstvo školství připravilo novelizaci klíčové vyhlášky o vzdělávání žáků se speciálními potřebami a vložilo ji do připomínkového řízení. Pokud projde... do segmentu speciálního školství se začnou více než dříve dostávat děti, které tam být nemají a měly by se vzdělávat v hlavním vzdělávacím proudu,“ píše Martin Šimáček v komentáři pro Hospodářské noviny.

Martin Šimáček (twitter.com)
Šimáček mimo jiné píše:

Prakticky jde především o děti se specifickými poruchami učení a chování, kterých je aktuálně podle statistik České školní inspekce v základních školách více než 57 tisíc…

Jde přitom o děti, za jejichž objektivními potížemi ve vzdělávání stojí velmi rozličné důvody – často horší sociální a ekonomické zázemí, ale také například násilí v rodině, zanedbaná péče v raném dětském věku a dysfunkce v rodině. Poruchy soustředění a náročné chování dětí jsou symptomem jejich neošetřených problémů a nereflektovaných potřeb, a nelze je (ani jejich rodiny) za to trestat vytlačováním na okraj…

To, jak česká vzdělávací soustava zvládne situaci dětí, které si dnes z poraden tuto diagnózu odnášejí, bude spolurozhodovat o vývoji českého školství i celé společnosti.


Celý text naleznete zde

12 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
6. prosince 2018 v 8:31  

Ja bych potreboval asi nejak hloubeji vysvetlit, proc by deti se specifickymi poruchami uceni a chovani namely vyuzivat segment specialniho skolstvi… A pro deti s mentalnim postizenim muzeme klidne zalozit treti segment, skoly pro deti s mentalnim postizenim.

Trochu jako kdyby se truhlar byl opravnen vyhodit desku z krive rostleho stromu, ale s deskou ponicenou pri preprave byl nucen pracovat, jako by byla standardni.

Michal Komárek řekl(a)...
6. prosince 2018 v 8:40  

Vy byste, pane Janečku potřeboval asi nějak hlouběji vysvětlit, že děti nejsou ze dřeva.

Ivo Mádr řekl(a)...
6. prosince 2018 v 9:38  

Pane Komárku, zas tak jednoduché to není. Některé děti vskutku potřebují menší kolektiv a zaslouží si být vzdělávány ve skupinách 8 -10 žáků. Zločinem na všech dětech je pak umístění takového žáka s těžkou poruchou chování do kolektivu 30 žáků. Kdo pak nese v případě těžkého ublížení na zdraví politickou a trestní odpovědnost? Trestní se hodí na učitele a školu, o tom není pochyb. A ta politická odpovědnost je beztrestná?

Jiri Janecek řekl(a)...
6. prosince 2018 v 9:45  

Tak vysvetlujte… A pak nechte si od nekoho vysvetlit, co je to prirovnani…

A pak se muzete pochlubit, kolik zaku s SPU a SPCh jste kdy zvladl v 25-clenne tride...

Radek Sárközi řekl(a)...
6. prosince 2018 v 10:23  

Martin Šimáček chrlí jeden článek za druhým...

Ivo Mádr řekl(a)...
6. prosince 2018 v 10:42  

Martin Šimáček je za to chrlení dozajista velmi dobře ohodnocen.

Radek Sárközi řekl(a)...
6. prosince 2018 v 12:09  

Doporučuji k přečtení...

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2016/06/16/moje-chandra-iii

Milan Keršláger řekl(a)...
6. prosince 2018 v 14:26  

Zločin je narvat všechny do jedné škatule, která navíc dostává na žáka bezkonkurenčně nejméně peněz, tj. ZŠ a pak Gymnázia. Ve jménu humanity ušetříme! To, co pan kolega v článku pominul, je zajištění prostupnosti systému, tj. umožnit nejlepším ze speciální školy přestoupit do normální (nejlépe s podporou) a samozřejmě i zpět.

Plést dohromady dítě s (vážnou) poruchou chování a handicapované dítě (vozíčkář) by se mělo trestat. Jako učitel mohu ve třídě samozřejmě věnovat pozornost těm postiženým, ale samozřejmě na úkor těch normálních nebo výborných, což je špatně! Měli by umět pomáhat slabším, ale neměli by být trestáni za to, že je mají ve třídě (tj. že se pak nedostanou na svoji vysněnou SŠ jen proto, že měli ve třídě integrované problémové spolužáky).

Ivo Mádr řekl(a)...
6. prosince 2018 v 20:02  

Je zajímavé, že proti této školské vyhlášce vystartovala "ministerstva". Dále to nebylo v ČT specifikováno. Odhadují, že se to dozajista bude týkat ministerstev pod kuratelou ČSSD. Tato strana stále bezostyšně hájí inkluzi po českém způsobu v podání paní Valachové.

Radek Sárközi řekl(a)...
6. prosince 2018 v 22:56  

Máte pravdu - MPSV a MZ...

Indrja řekl(a)...
10. prosince 2018 v 15:07  

Inkluze je jako sázka do loterie - někdy vyjde a jindy dopadne bledě. Obzvlášť fungují-li jako hlavní element rodiče. Inkludovat lze, ale podle mě anglický systém speciálního vzdělávání, či americký - inkluze podmíněná - je mnohem lepší. Není možné, aby se 29 žáků přizpůsobovalo jednomu, ale u nás se tak často děje. A to je špatně. Pozitivní diskriminace je v tomto případě na škodu věci. Ještě se máme hodně co učit.

E.Kocourek řekl(a)...
10. prosince 2018 v 15:56  

Inkluze jako sázka do loterie je hodně optimistický příměr. Jenže je to spíše jako skok z mrakodrapu - země se blíží a je to čím dál horší, ale nakonec přijde ten náraz na zem (to jako totální zničení českého školství, o které tolik usilují všechny ty politické "neziskovky"). ////

Školy je třeba se vším všudy svěřit těm, kterým jde o jejich úspěšné fungování. Což jsou rodiče a ty rodiče reprezentují obecní zastupitelstva. Pokud aktivisté politických neziskovek zkusí škodit na obecní úrovni, bude na ně zblízka dobře vidět. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.