Co se stane, až koronavirus pronikne do škol? První plán už je hotov

úterý 4. srpna 2020 ·

Pokud se ve škole potvrdí nákaza, do izolace půjde jen žák s koronavirem a jeho soused z lavice. Třída bude pokračovat ve výuce, i když v omezeném režimu. „Mám takovou představu, že bychom mohli postupovat obdobně jako u jiných infekčních nemocí. To znamená, že pokud se v konkrétní třídě potvrdí výskyt, tak samozřejmě to dítě, které bude pozitivní, půjde do izolace a jeho soused zamíří do karantény. Ostatní děti se vyšetří a nastaví se karanténní opatření pro třídu,“ předestírá postup pražská hygienička Zdeňka Jágrová v reportáži Seznam Zprávy.



Žáci z této třídy budou chodit do školy později, budou mít posunuté přestávky a na oběd se dostanou jako poslední. Ve škole ale zůstanou. Hlavní hygienička Jarmila Rážová potvrdila, že podobná pravidla jako v Praze by měla platit i ve zbytku Česka.

Dosavadní vyjádření, ať už hygieniků, epidemiologů, nebo i ministra školství, ale směřují hlavně k fungování základních škol. Pro střední školy a v podstatě ani pro druhý stupeň základních škol ale není reálné, aby jedna třída zůstala v karanténě a vyučování tam probíhalo normálně. Každý předmět má totiž často na starosti jiný učitel a na odborných školách mají navíc žáci praxe a cvičení. Není tak možné, aby třída zůstala s jedním učitelem v karanténě, a přitom se výuka nezměnila...

Konkrétní pravidla by mělo Ministerstvo školství nastavit před začátkem školního roku v manuálech. Hotové by měly být do 17. srpna.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2020 v 10:45  

A je vymalováno! Umývejte si ruce, často větrejte. Roušky ve výuce si ministr nedokáže představit.
a) SARS-CoV-2 je vysoce infekční. Myslí si paní Rážová, že dojde k nákaze jen souseda v lavici? Snad tomu ani sama nevěří. Zřejmě to bude fungovat tak, že se bude učit do posledního ještě nenakaženého žáka.
b) A co rozestupy? Každý den nám to telí masmédia. Buďte obezřetní - 2 metry!!! Ha-ha.
c) Evidentně se nikdo nezajímá o ochranu pedagogických a nepedagogických pracovníků. "Pojede" škola i v případě nakažení celého pedagogického sboru? Budou potom "učit" nepedagogičtí pracovníci školy?
d) Myslí někdo na chronicky nemocné žáky? A že je jich v každé třídě spousta.
e) Přemýšlí někdo nad tím, že nakažení žáci (často bezpříznakoví) nakazí "tátu, mámu, dědka, bábu"?
f) Nejsme schopni se poučit z Izraele, USA,..-tam se pandemie rozjela přes školská zařízení.
g) Nakažení se s nakaženými z různých tříd budou potkávat třeba na WC. Při počtu žáků 400-...na škole tu bude neřešitelný problém.

Ivo řekl(a)...
4. srpna 2020 v 12:46  

Když se nakazí kantor, tak zbylí dva zprava a vlevo vedle něho sedící v kabinetě nebo sborovně (podle typu a velikosti školského zařízení) půjdou do karantény. V tom případě bude nevyhnutelná on-line výuka z důvodu absence kantorů za které nebude náhrada (vyjma tělocviku a výchov...)
To bude panečku podívaná jako např. v Izraeli. Ta pravá show teprve přijde...

BP řekl(a)...
4. srpna 2020 v 14:19  

Aby nakonec ve škole nezůstali jen ti žáci!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.