Nové učitele chce kraj přilákat statisíci. Na náborové příspěvky vyčlenil úřad prozatím čtyři miliony korun

pátek 17. července 2020 ·

Kvalifikovaní učitelé jsou nedostatkovým zbožím. Karlovarský kraj pro školy, jejichž je zřizovatelem, potřebuje aktuálně 36 kantorů. Nalákat je chce programem náborových příspěvků. Noví pedagogové mohou dostat 200 tisíc korun. Reportáž přináší MF DNES.



Získání náborového příspěvku ovšem doprovází vedle odborné kvalifikace uchazeče také několik dalších podmínek. „Učitel se musí zavázat setrvat v pracovním poměru pět let,“ uvedl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč. Zájemce o příspěvek podle něj musí být na novém působišti zaměstnán minimálně na 0,75 pracovního úvazku. „Musí také splňovat podmínku, že v předcházejících dvou letech nepracoval jako pedagogický pracovník v regionálním školství,“ doplnil krajský radní.

Projekt náborových příspěvků se týká výhradně škol zřizovaných krajem. Těch je v regionu 32.


Celý text naleznete v MF DNES

11 komentářů:

laimes řekl(a)...
17. července 2020 v 11:31  

„Musí také splňovat podmínku, že v předcházejících dvou letech nepracoval jako pedagogický pracovník v regionálním školství,“
a v jakém školství by měl pracovat?

Eva Adamová řekl(a)...
17. července 2020 v 12:17  

Taky mne tato podmínka pobavila. Takže pokud by se učitel s aprobací M-F někde ze školy z Moravy rozhodl přejít kvůli náborovému příspěvku do Karlovarského kraje, tak ho nebudete chtít? To těch učitelů opravdu seženete hodně.

Radek Sárközi řekl(a)...
17. července 2020 v 13:13  

Předpokládám, že je to určeno pro čerstvé absolventy VŠ. I když vzájemné přetahování učitelů mezi sousedními kraji opakovaným navyšováním benefitů by časem mohlo platy ve školství zdvojnásobit...

laimes řekl(a)...
17. července 2020 v 16:05  

BUĎ SE JEDNÁ O ČERSTVÉ ABSOLVENTY NEBO O PEDAGOGY Z METROPOLE

Eva Adamová řekl(a)...
17. července 2020 v 18:14  

Myslíte si, že na 200 000 Kč uloví absolventy? Dnešní absolventi nejsou v situaci, ve které byli absolventi před třiceti či spíš čtyřiceti lety, kteří po VŠ zakládali rodiny a potřebovali bydlení a hodila se každá koruna. Dnešní sbsolventi si chtějí užívat života, a že by si ho chtěli užívat zrovna v Karlovarském kraji s tím, že se tam uvážou na pět let?

Myslíte si, že na tuto částku uloví učitele z metropole, kteří vykonávají jiná povolání, pravděpodobně s vyšším platem a s lepší perspektivou? No to ani náhodou.

Anonymní řekl(a)...
18. července 2020 v 10:26  

A tím nechci nijak narážet na tzv."kariérní řád"(jinak v podání socialistů naprosto nepřijatelný). Jakou perspektivu má nastupující učitel? Jedině učit, chodit na přiblblá školení v rámci DVPP, a nějak to doklepat do vzdáleného důchodu. Na byt si bude, při mizerných platech, spořit desetiletí. Perspektiva jak něco. Když bude mít štěstí a bude ve správné politické straně, tak se může posunout na ředitele školy. Ti hodně šikovní se správnými konexemi pak přistanou na ČŠI. Tady nejde v kariéře mluvit ani o jednotkách procent, spíše o desetinách. Jinak za těch 200 000,- Kč si nekoupí ani nové auto, kterým by mohl v Karlovarském kraji dojet do nějaké vesnické školy.

RP řekl(a)...
18. července 2020 v 21:23  

"Ti hodně šikovní se správnými konexemi pak přistanou na ČŠI." Dlouho jsem se tak nenasmál.....

Anonymní řekl(a)...
18. července 2020 v 21:28  

Omlouvám se. Oprava:"šikovní".

Simona CARCY řekl(a)...
19. července 2020 v 21:44  

Zajimava matematika. Za 200 litru je pět učitelů do 1 mega, tedy celkem 20 kousků za 4 melouny. Ale - chybi jich 36. Takze mozna se o prispevek budou muset podeli. No tam bude nával!

laimes řekl(a)...
20. července 2020 v 8:38  

UČITELSTVÍ JEST V SOUČASNÉ PODOBĚ NEPERSPEKTIVNÍ POVOLÁNÍ

BP řekl(a)...
20. července 2020 v 11:26  

Paní Simono,

těch 200 litrů se nevyplatí najednou, nýbrž v několika splátkách, takže pro začátek jsou ty 4 melouny ažaž.

Nikdo předem nic nedává, až se ukáže ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.