Nová strategie pro vysoké školství

pátek 10. července 2020 ·

České vysoké školství má novou strategii. Mezi její priority patří příprava studujících na uplatnění ve společnosti 21. století, posílení distančního a celoživotního vzdělávání, reforma doktorského studia, podpora excelentního a společensky relevantního výzkumu, posílení strategického řízení vysokých škol nebo zefektivnění byrokracie.



Strategický záměr ministerstva pro oblast vysokých škol na období od roku 2021 je výsledkem více než roční společné práce MŠMT, vysokých škol a zástupců dalších resortů a organizací včetně Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy. Na základě široké diskuse bylo stanoveno šest priorit pro následující období, na která jsou navázané jednotlivé dílčí cíle a opatření:

1. rozvíjet kompetence přímo relevantní pro život a praxi v 21. století,
2. zlepšit dostupnost a relevanci flexibilních forem vzdělávání,
3. zvýšit efektivitu a kvalitu doktorského studia,
4. posilovat strategické řízení a efektivní využívání kapacit v oblasti výzkumu a vývoje na vysokých školách,
5. budovat kapacity pro strategické řízení vysokého školství,
6. snížit administrativní zatížení pracovníků vysokých škol, aby se mohli naplno věnovat svému poslání.

Ministr Robert Plaga říká: „Od začátku práce na strategickém záměru bylo naším velkým tématem distanční vzdělávání a role vysokých škol v celoživotním učení. Mimo jiné chceme, aby vysoké školy do budoucna mnohem více než dnes poskytovaly kratší kurzy, prezenční i online, ve kterých si lidé budou moci rozšířit kvalifikaci a doplnit vzdělání, když se rozhodnou změnit kariéru nebo prostě chtějí svou práci dělat lépe. Po zkušenostech z pandemie covid-19 jsme toto téma rozvinuli ještě dál a posílili důraz na využívání technologií a distančních metod i v běžném studiu. Setkávání se a živá diskuse nepochybně hrají ve vzdělávání důležitou roli, ale všichni jsme si vyzkoušeli, že spousta věcí se dá zvládnout i online, a máme tedy ideální příležitost na tuto zkušenost navázat.“


Další informace naleznete zde

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
10. července 2020 v 10:24  

Co bylo v te stare strategii?

Eva Adamová řekl(a)...
10. července 2020 v 12:15  

Co bylo ve staré strategii?

No podle toho, jak to dopadlo, tak tam určitě bylo "zavést pokud možno co nejvíce fantasmagorických oborů, ze kterých studenti nebudou mít uplatnění a budou celý život nuceni dělat úplně něco jiného."

Určitě tam také bylo rozvolnit učitelská studia tak, aby si studenti mohli skládat nesmyslné kombinace aprobací jako např. Výchova ke zdraví - Tělocvik, Křesťanská výchova - Psychologie apod., se kterými je žádný ředitel nezaměstná.

jir řekl(a)...
10. července 2020 v 16:57  

Kde je nějaké minimální školné?

rváčkazvesela řekl(a)...
10. července 2020 v 17:44  

Výchova ke zdraví - Tělocvik..."super! kombinace! a moje Tv - Zem taky , zeměpis se učí jen na gymnáziích, na učilištích a ostatních stř. školách ne(přitom se dá krásně provázat s environmentální potřebou dneška) vyšlo nás celkem dost a tak teď mají místa jen pánové...a ti si to užívají i v důchodovém věku - celý život toužím učit svou aprobaci - podařilo se minimálně....učila jsem první stupně a taky snad všechny předměty krom chemie na st. druhém. Kdybych to bývala věděla, tak bych tuto kombinaci nestudovala.

mirek vaněk řekl(a)...
11. července 2020 v 10:13  

Opět potichu a nenápadně vznikla strategie. Bez veřejné diskuze a připomínkování. Kde je ale nějaká kontrola kvality?
Obecné fráze pod kterými nevím co si mám představit. První bod je obdoba vzdělávání socialistického člověka před 40 lety a budování socialismu a komunismu.
Co to je kompetence pro uplatnění v 21. století? To určitě v r. 1920 měli také představu o vývoji ve 20. století. Je to nesmysl, stačí se jen zamyslet. Ideologická nálepka. Novinářská fráze.
Kdyby napsali pro uplatnění v praxi a výzkum je to jasnější a významově lepší. Neboť výzkum nemusí být apriori přímo pro praxi. Ta se na běj naváže později až technologie dozrají. A výzkum je klíčovým posláním VŠ. Možná českých VŠ ne. Ale to si pak můžeme něco myslet o tvůrcích strategie a lichotivé to nebude.
Opravdu na ministerstvu není nikdo, kdo je schopen pochopit text věty a takové bláboly nepouštět dál?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.